Реселешките къпанки кандидатстват за вписване в Националната листа на нематериалното културно наследство

09.06.2014 17:57

9.06.reselec

Приключи регионалният етап от Националната система „Живи човешки съкровища – България“ 2014. Съгласно утвърдената процедура, подадените кандидатури бяха разгледани от специално създадени в областните управи комисии. Предстои национална комисия, утвърдена със заповед на министъра на културата, да обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и да излезе с предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.
От всички 28 области единствено от област Ямбол няма подадена кандидатура. Област Плевен се представя от традиционните празници и обреди „Къпанки”, като кандидатурата е подадена от Народно читалище „Тодор Попов 1927” – Реселец, община Червен бряг.
Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Основни партньори при реализирането на програмата са Министерството на културата и Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: