Арбитражът гледа делото „АЕЦ „Белене“ през септември

05.06.2014 9:41

5.06.belene

До края на юни предстои да има размяна на документи между България и Русия по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. Очаква се до края на септември жалбите на двете страни да бъде разгледани в арбитражния съд в Женева. Това заяви Иван Айолов, заместник-министър на икономиката и енергетиката по време на конференцията „Българската атомна енергетика – Национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от Българския атомен форум – Булатом в комплекс край Златни пясъци.
Зам.-министърът припомни, че проектът в момента е замразен след решение на българската страна. Искът на руската компания „Атомстройекспорт“ по казуса АЕЦ „Белене“ бе заведен в арбитражния съд в Париж преди две години. Малко по-късно и българската страна заведе насрещно дело, но в арбитража в Женева. Впоследствие двете дела бяха обединени и сега ще се гледат в швейцарския град.
Малко по-късно по време на конференцията руският посланик у нас Юрий Исаков обясни, че се очаква разглеждането на исковете да започне още през юли.
На журналистически въпрос дали е възможно в рамките на тази година да се реши спорът, Айолов отговори: „Всичко е възможно“. Той добави, че в момента не се водят преговори за извънсъдебно разрешаване на спора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: