Плевен ще си сътрудничи с румънския Търгу Жиу в областта на културата

04.06.2014 16:36

4.06.miro1

От официално посещение в Търгу Жиу, Румъния, се завърна екип на художествена галерия „Илия Бешков“. Това информира директорът на културния институт Мирослав Минчев, заедно с който в родния град на световноизвестния скулптор Константин Бранкуши е бил и фондохранителят Иван Велчев. Поканата за посещението е дошла от областния град и е била в рамките на 36-ото издание на Международния фестивал за литература, музика и визуални изкуства в Търгу Жиу, който тази година е бил с акцент върху поезията. Поводът за визитата бе сключване на договор за сътрудничество между нашата галерия и румънците, като той става факт след гостуването на изложбата от избрани творби от Международния симпозиум по живопис „Горш фест” в Търгу Жиу, представена в Плевен през март, посочи директорът на ХГ „Илия Бешков“.

4.06.miro2
Заедно с плевенчани, от българска страна в румънския град са били още Евгени Недев – директор на галерията в Габрово, която вече има подписано споразумение за сътрудничество с Търгу Жиу, проф. Иван Кънчев – преподавател в Академията в Букурещ, който е представил своя самостоятелна изложба, директорът на художествената галерия в Русе Елена Великова, както и преводачът Огнян Стамболиев. Те са имали уникалната възможност да се докоснат до румънската култура и в частност до творбите на Константин Бранкуши, както и да разгледат неговия музей.

4.06.miro3
Мирослав Минчев сподели, че румънците са проявили желание за организирането на съвместни изложби съответно в Плевен и Търгу Жиу, а също така са споделили за интереса си към Северняшкия ансамбъл. Тъй като след литературния фест, следва проява, посветена на фолклора, домакините ще поканят нашите изпълнители, които ще представят в Румъния не само Плевен и региона, но и България, отбеляза Минчев. Също така, в плана за сътрудничество са предвидени и инициативи, насочени към младите хора, допълни директорът на плевенската галерия. Той не скри, че румънците са споделили с него прекрасните впечатления, които Плевен е оставил у тях при посещението им през март. Оказа се, че доста от техните предци са участвали в боевете край Плевен по време на Руско-турската война, така че интересът им към нашия град съвсем не е случаен, подчерта Мирослав Минчев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: