Плевенчани се преклониха пред подвига на Христо Ботев

02.06.2014 15:13

2.06.ritual1

С ритуал пред паметника на Христо Ботев плевенчани отбелязаха 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В проявата участваха почетен военен караул от гарнизон Плевен, Общинският духов оркестър и Общински хор „Гена Димитрова“, а панихида отслужиха свещеници от православните храмове в града. Сред официалните гости бяха кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, заместниците му Стефан Петков и арх. Трифон Иванов, секретарят на Общината Бранимир Мирчев, областният управител Илиян Йончев, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, командирът на Единния център за начална подготовка полк. Николай Бешев, депутати, общински съветници.

2.06.ritual2
Всяка година на 2 юни почитаме синовете на България, които отдадоха живота си в името на нейната свобода и бъдеще, каза в словото си проф. Димитър Стойков. Той отбеляза, че вечно живи ще останат прозренията на поета-революционер Христо Ботев за вярата в общата сила на човешкия род, в стремежа за достоен труд и свобода, за победата на живия дух на разума над недъзите на обществото в единното и неделимо Отечество на всички хора. „2 юни е дата на скръб и преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци. Гордост с великия урок по чест и родолюбие, който те ни дадоха и който се предава от поколение на поколение като най-ценна национална светиня“, каза още проф. Стойков и припомни стиха на Вазов „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха…“.

2.06.ritual3
Всяка година на 2 юни ние свеждаме глава под звуците на сирените и силата на Ботевата изповед „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, обърна се към плевенчани областният управител Илиян Йончев. Той изтъкна, че няма как за Ботев да се говори без емоция – за човека, отишъл си от този свят само на 28 години, за големия мислител, вярващ в личната свобода и в общата сила на човечеството да твори добро, за талантливия творец, излял своите чувства в стихове и проза, за искрения патриот, поставил любовта към Родината над всичко. „Днес България се прекланя пред своите герои, загинали за нейната свобода и независимост. Тези, за които смъртта е само крачка към безсмъртието, тези, които живеят в съзнанието на поколенията, тези, които са наш пример и мерило за патриотизъм. Техният подвиг и саможертва ни задължават да помним и предаваме завета им“, посочи Йончев.

2.06.ritual4

 

2.06.ritual5

 

2.06.ritual6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: