Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

31.05.2014 8:23

31.05.tutun

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнев дим. През тази година той преминава под мотото за увеличаване на данъците върху тютюневите изделия. Световната здравна организация апелира те да бъдат повишени с 50 на сто, но експертите отбелязват, че дори процентът да е по-малък, това ще доведе но значим ефект. Те напомнят, че на всеки 10 секунди тютюневият дим убива по един човек.
Решението 31 май да бъде обявен за ден, посветен на борбата с тютюнопушенето, е взето от страните-членки на Световната здравна организация през 1987 г. Всяка година на днешната дата в страните по света се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и вниманието на обществеността се фокусира върху мерките за ограничаване на това вредно явление.
Ежегодно пушенето убива близо 6 милиона души по света. Над 5 млн. от смъртните случаи са следствие от пряка употреба на тютюн, докато над 600 000 души са жертви на пасивното пушене, поради наличие на тютюнев дим в средата, който обитават. През 20 век вредният навик е причинил смъртта на 100 милиона души. Ако сегашните тенденции не бъдат променени, през 21 век броят на жертвите на тютюнопушенето може да достигне 1 милиард.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: