ГЕРБ атакува остро организацията в РИК – Плевен

26.05.2014 10:11

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Към 8.40 ч. тази сутрин все още близо 100 секционни избирателни комисии не са предали протоколите си в РИК – Плевен, информират от пресцентъра на ГЕРБ – Плевен. Според структурата на партията в нашия град, това се дължи на лошата организация на Районната избирателна комисия. „Стотици изнервени членове висяха цяла нощ по плочките през Областната администрация, прегърнали чувалите с бюлетини. Само ден преди това от Областната управа в Плевен се кълняха каква перфектва организация са създали и как изборната нощ ще е спокойна. Оказа се обаче, че това не е така“, се казва в прессъобщението на ГЕРБ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
И още: „Тълпи от чакащи, изморени и изнервени хора, готови да зарежат изборните книжа и и чувалите с бюлетини на улицата – така изглеждаше РИК –Плевен в 2 часа след полунощ. Хората разказаха, че млад мъж е бил изнесен от Областна администрация в безпомощно състояние след като е колабирал. Оказана му е била медицинска помощ. Жена пък припаднала в автобуса на път към РИК-Плевен.
„Проблемът е, че от РИК се забавят, заради обработването на самите протоколи, защото тяхното устройство сканира бавно. Съответно СИК-овете не са си въвели в контролите нулите и ги връщат масово долу да си попълват правилно протоколите. Лично аз чакам от 10-11 часа. Сега вече е 2 през нощта, а съм номер 152 и още не сме минали. Имаше напрежение. Никой от РИК не иска да дойде тук да обясни на хората, да си оправят протоколите поне, ако имат някакви грешки да ги поправят и да не се губи излишно време. Очакваме да осъмнем”, сподели Мариян Петров от плевенска секция.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Свидетели сме на пълно бездействие. Хората стоят и чакат пред зала „Катя Попова” от 11 часа и още не са минали. Сега е 2 часа, просто е срамота. Всички са настръхнали, искаха по едно време да оставят чувалите и да си тръгнат. Губя събота, ще загубя и понеделник, само защото ще трябва да си свърша работата съвестно. Хората са изтощени физически. Не може да караш човек, който е отишъл в 05.30 ч. в една секция и цял ден е стоял, накрая да го наказваш с висене и цяла нощ. За първи път ми се случва такова нещо. Полицаите се опитват да въведат някакъв ред. Малко остана да ескалира напрежението“, според жена от Левски.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
100 човека чакат вътре в Областна управа. Много бавно обработват документите. Много бавно. Оттам идва цялата работа. Питахме и казаха, че информационната система от София бавела въвеждането на данните. Обработен е до 140 номер, така казаха поне. Ние сме номер 240 и чакаме да дойде нашия ред. Пристигнали сме в 11 ч., а в момента е 2.25 ч. В зала „Катя Попова” е задушно, няма кой поне вода да раздаде. Нищо. Преди малко имаше скандал тук отпред пред сградата на Областната управа и то е напълно нормално, защото 10 човека се придвижват за час и половина. От 20 мин., след скандала, придвижването временно стана по-бързо, но гледам, че сега пак започна да се бави”, разказа Йонка Макавеева от СИК в Ореховица.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Тук сме от 10.30 ч. От зала „Катя Попова” се придвижихме на групички по 10 човека към Областна администрация и съответно няма никакво раздвижване. По двама човека качват на 4 етаж, но никой не слиза оттам. 100 човека има вътре в Областна администрация. Младо момче е колабирало и колежката, която е била там каза, че е било нещо страшно. И това е младо момче, а представете си голямата част от СИК-овете са на възраст от 65 години нагоре. Типичен пример е нашата комисия, на която съм председател. Аз съм на 40 години, а всичко друго беше от 70 нагоре, така че представете си тези хора как ще издържат.”, каза Вацка Хорозова, председател на СИК в Пордим.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Снимки: Пресцентър на ГЕРБ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: