Пилоти от Долна Митрополия ще участват в международна тренировка „Тракийска звезда 2014“

26.05.2014 11:44

26.05.dolna

Днес е първият летателен ден от международната тренировка „Тракийска звезда 2014”, на която авиобаза Граф Игнатиево е домакин в периода 26 май-4 юни 2014 г. В нея участват екипажи от 148-мо авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота със самолети F-16, румънските МиГ-21 Lancer, F-16 на гръцките ВВС и изтребителите МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, щурмовите самолети Су-25 от авиобаза Безмер и учебно-бойните L-39ZA от учебна-авиционна група – Долна Митрополия.
Американската авиационна техника е пребазирана на летище Граф Игнатиево, а румънските и гръцки участници ще провеждат полети в българското въздушно пространство, оперирайки от своите бази за постоянна дислокация. Основна цел на съвместните полети е повишаване на оперативната съвместимост между Военновъздушните сили на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.
Мисиите и задачите, които ще се изпълняват са тактически прехвати на „самолети-нарушители”, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции, нанасяне на симулирани въздушни удари по земни и морски обекти. Съществен момент ще бъде и усъвършенстването на процедурите по приемане и предаване на управлението на изтребители между българските, румънските и гръцки командни центрове, като част от подготовката за изпълнение на бъдещи трансгранични операции.
През десетдневния период са планирани интензивни полети, включително и на малки височини в райони на Югоизточна България. На 29 май ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии. В програмата е предвидено представяне на мисиите и задачите, наблюдение на полети и статичен показ на авиационна техника.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: