Жалби от „България без цензура“ заваляха в РИК – Плевен

25.05.2014 16:07

25.05.bbc

С решение по четири жалби, внесени от председателя на предизборния щаб на Коалиция „България без цензура“, ВМРО, ЗНС, „Гергьовден“ – Галина Петкова, излезе РИК – Плевен. В първата от тях се твърди, че застъпниците и наблюдателите на коалицията в СИК №125 в ЦДГ „Теменуга“ са установили, че е нарушена поредността на номерацията в кочаните с бюлетини. Комисия от РИК е посетила на място СИК №125 и е установила, че с приемо-предавателен протокол за получаване на материалите за СИК №125 са предадени един кашон с бюлетини (фабрично запечатани), в който са 5 броя кочана с бюлетини по 100 броя, описани върху капака на кашона, плюс един кочан със 100 броя бюлетини, с които се покрива нуждата на изборната секция. Номерата на всички бюлетини в кочаните са описани в приемо-предавателния протокол и са били в изискуемата поредност на номерацията.
Във втората жалба се посочва, че представително лице на коалицията в момент на проверка в секция №14 в Крушовица е забелязало, че предварително е откъсната бюлетина без да е излязъл човекът от стаичката за гласуване. Гласоподавател държи бюлетината и изчаква излизането на човека от стаята за гласуване. След проведени разговори с председателя на СИК се е установило, че изборният процес преминава нормално и при съобразяване на изборните правила. Не са установени нарушения.
Третата жалба е затова, че в СИК №35 са били задраскани адресите на живущите от определени адреси и обозначени с „НЕ“. Твърди се, че хората биват препращани по различни секции, които не фигурират в списъка. Ако избирателят прояви упоритост и се върне, чак тогава се търси в списъка. От приложения снимков материал не става ясно в кой списък се твърди, че са задраскванията, нито кой ги е извършил. Въпреки това Районната комисия е предупредила председателя на СИК №35 в ОУ „Петър Берон“ – Плевен да се спазва предвидената в случая процедура и да се прави необходимата проверка в списъка. Отговорът е бил, че изборният процес протича нормално без каквито и да е данни за нарушения.
Според четвъртата жалба, в 5.50 ч., преди началото на изборния ден в урната на СИК №31 в ДФСГ „Интелект“ вече са били пуснати бюлетини. От РИК заявяват, че към този момент не е възможно да се извърши проверка и да се установи извършено ли е посоченото в жалбата нарушение или не, тъй като изборният ден е открит и се извършва гласуване. По данни от СИК №31 изборният ден е започнал 6.00 ч. в присъствието на членове, застъпници и представители на партии и коалиции.
И четирите жалби са оставени без уважение, като решението подлежи на обжалване пред ЦИК в тридневен срок от неговото обявяване.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: