Румен Петков: Ако клеветата по мой адрес тръгва от Плевен, нека авторът й да бъде посочен поименно

20.05.2014 16:42

20.05.petkov

Коментар по темата за осъдителната присъда във Франция на петата в листата на „Коалиция за България“ на предстоящите избори, Достена Лаверн, направи на днешната пресконференция на АБВ в Плевен Румен Петков. От морално-етична гледна точка е унизително за България да изпратиш в Страсбург лице, което има присъда от тамошния съд, а от правен аспект по силата на френското законодателство човек с присъда не може да бъде депутат, изтъкна Петков. „По-интересното е какво е мотивирало членовете на Националния съвет на БСП да гласуват за включването й в листата, при положение, че тя е непозната вероятно на девет десети от тях. И няма да е изненада, ако това е заради факта, че нейни близки постоянно сипеха хули по президента Първанов“, изрази предположение Петков.
Колкото до привикването му на разпит в СДВР, той бе категоричен, че причините за това са три – злепоставянето на АБВ, като партия-купувач на гласове, на самия него, както и изместване на вниманието на обществото от проблемите, за които говори АБВ. А именно – нелепите назначения в бордовете, раздаването на бонусите и безскрупулните решения на Правителството, допълни той. Румен Петков сподели удовлетворението си от изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров, че в нито един момент на него не е гледано, като на човек, обвързан с каквато и да е нерегламентирана дейност. „От друга страна, обаче, Цацаров явно не счита, че някой ще носи отговорност за това, че Прокуратурата излезе в неделя с прессъобщение по секретна преписка. Това е грубо закононарушение, при положение, че самата тя е засекретила преписката“, заяви Петков.
Също така той посочи, че не е нормално главният прокурор да пита медиите кой ги е извикал. „Още в неделя вечерта трябваше Прокуратурата да провери това нещо, което е изключително лесно за установяване като фактология. А от друга страна прави впечатление оперативността, с която са извикани журналистите“, коментира той. По думите му, изявлението на Прокуратурата, че отговорност за това носи СДВР, е твърде лековато. „Аз вярвам на Столична дирекция, директорът й е почтен човек и не мисля, че журналистите са извикани от СДВР. И отказът на главния прокурор да провери кой е извикал журналистите е достатъчно показателен“, каза още Румен Петков. Той отново настоя за разсекретяване на преписката преди изборите и посочи, че ако клеветата по негов адрес тръгва от Плевен, трябва името на нейния автор да стане известно. Неразсекретяването, според мен, означава, че на тези избори Прокуратурата играе съществена политическа роля, допълни Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: