Облекчени кредити за над 8 млн. лв. са взели плевенски земеделци

19.05.2014 12:40

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Земеделски производители от Северозападна България са взели 35 кредита при облекчени условия чрез Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. С подкрепата на Националния гаранционен фонд (НГФ) бенефициентите са получили финансиране от търговските банки общо за над 16,4 млн. лв. Това стана ясно по време на семинара за журналисти от Северозападна България, който се проведе във Вършец.
В този регион най-много са облекчените заеми, отпуснати на бенефициентите от Плевенска област – 17 за над 8 млн. лв., съобщи Диана Дукова, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти” в НГФ. Земеделските производители от област Монтана са взели 6 кредита с подкрепата на НГФ, а в Видинска област – 5. Фондът е обезпечил 3 кредита за повече от 2,8 млн. лв. в област Ловеч, а във Врачанска област са 4 за над 639 хил. лв.
От подкрепените кредити в Северозападна България 32 са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 3 по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, съобщи още Дукова. Проекти са свързани с кредитиране за закупуване на трактори с прикачен инвентар, специализирана техника и съоръжения. Има проекти за изграждане на силозно стопанство, оборудване на кравеферми, оборудване за почистване на торова маса, проект за производство на сурово краве мляко и отглеждане на животни за разплод, винарна, проект за изграждане на стартиращо предприятие за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци, и проекти в областта на зърнените култури, пчеларството и картофопроизводството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: