Условия за ползване на дървесина в горски територии, собственост на физически и юридически частни лица.

18.05.2014 19:35

Условия за ползване на дървесина в горски територии, собственост на физически и юридически частни лица.

gorsko1
За да може едно лице да ползва дървесина от собствената си гора, първо трябва да се снабди със следните документи:
– документ за собственост: решение на поземлена комисия за възстановяване на гората; нотариален акт за собственост ; договор за делба/ съдебно решение за делба, т.нар. съдебна делба/ , като се представя един от трите документа
– удостоверение за наследници – ако гората е възстановена на общия наследодател се изисква и удостоверение за наследници. Удостоверението за наследници се получава от съответната община, където е последната адресна регистрация на починалия наследодател.
– актуална скица на имота и списък с координатни точки на имота – издава се от регионалната „Служба по геодезия, картография и кадастър” (СГКК), обслужваща землището където се намира имота. Скицата е валидна 6 месеца от датата на издаване или презаверяване.
На второ място : 1. Граничните точки и граници на имота трябва да са трайно обозначени на терена.
Граничните точки трябва да са поставени при въвода във владение на имота. Ако няма такива или пък са заличени, същите се поставят от правоспособни физически или юридически лица, които имат право да поддържа границите на имотите за земеделските земи и горските територии. За поставяне на граничните точки собственика заплаща такса и му се издава документ удостоверяващ, че са поставени правилно.
Граничните точки и границите на имотите трябва да изпълняват следните изисквания:
– На височина 1,30 м на гранично дърво или стълб се прави площадка, която трябва да е разположена от към страната на имота. На бял фон с черна боя върху площадката се изписва кадастралния номер на имота.
– Границите между точките се поставят на дървета по границите на имота, от към страната на имота, на височина 1,30 м и се обозначават с две успоредни ивици с бяла боя. Забранява се унищожаването, повреждането или преместването на трайни знаци за обозначаване на границите на горските имоти.
Забележка: Средствата за обозначаване и поддържане на границите на имотите на терена са за сметка на собствениците.
Горскостопанските планове, програми и план-извлечения се изработват от:
– физически лица на частна лесовъдска практика, регистрирани в публичните регистри на ИАГ за упражняване на лесовъдска практика по чл. 235 от Закона за горите (ДВ,бр.19от 08.03.2011 г.) за дейност т.3б „изработване на горскостопански планове и програми и за инвентаризация на горските територии” и
– юридически лица на частна лесовъдска практика, регистрирани в публичните регистри на ИАГ за упражняване на лесовъдска практика по чл. 241 от Закона за горите (ДВ,бр.19от 08.03.2011 г.) за дейност т.3. „Инвентаризация и изработване на планове и програми за управление и развитие на горски територи”.
Изработването на горскостопанските планове и програми се финансира от техните собственици по споразумение или въз основа на сключен договор.
Разглеждането и проверката на документите и проверка на терена се извършва от комисия назначена от Директор на РДГ. В едномесечен срок собственикът се уведомява за това дали план-извлечението или програмата е одобрена.
Прави се проверка дали имота попада в защитените зони от Европейската екологична мрежа “НАТУРА 2000”. Актуална информация, картен материал, включително и номерата на имотите, попадащи в защитените зони, има в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и в Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). Такава информация може да бъде получена, чрез подаване на заявление по реда на Закона за достъп до обществена информация в РИОСВ по местонахождение на имота.
Насаждението се маркира – маркирането на насажденията за сеч включва дейностите по определяне и отбелязване на дърветата за сеч. То се извършва съобразно състоянието на насажденията, предвижданията в горскостопанския план или програма и при условията и реда, определени в Наредба №8 от 5 август 2011 г. за сечите в горите. Маркирането на насажденията за сеч се извършва от:
– физически лица, упражняващи частна лесовъдска практика, регистрирани в публичните регистри на ИАГ за упражняване на лесовъдска практика по чл. 235 от Закона за горите (ДВ,бр.19от 08.03.2011 г.) за дейност по т.2 „маркиране на насаждения, предвидени за сеч” и
– юридически лица на частна лесовъдска практика, регистрирани в публичните регистри на ИАГ за упражняване на лесовъдска практика по чл. 241 от Закона за горите (ДВ,бр.19от 08.03.2011 г.) за дейност т.1. „Стопанисване на горски територии”.
Издаване на позволително за сеч. Сечите се провеждат въз основа на писмено позволително ( чл. 108 от ЗГ /обн. ДВ бр. 19 от 2011г./).
Позволителното за сеч се издава чрез интернет информационната система на Изпълнителната агенция по горите от:
– лице с висше лесовъдско образование, регистрирано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика и имащи право на достъп до интернет информационната система на Изпълнителната агенция по горите.
– директора на съответното държавно горско стопанство (ДГС) или държавно ловно стопанство (ДЛС) или оправомощени от него длъжностни лица с висше лесовъдско образование – при предоставени горски територии за управление на съответното ДГС или ДЛС въз основа на договор;
Позволителното за сеч се издава на лице, вписано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика по чл.235 от Закона за горите за дейността 4. „планиране и организация на добива на дървесина”, когато е физическо лице и по чл. 241 за дейност т.1. „стопанисване на горски територии”, когато е юридическо лице. Това лице носи отговорност и упражнява контрол по извършването на добива на дървесина до освидетелстване на сечището. Препоръчително е това да е лицето, което е извършило маркирането или търговеца, който ще извършва добива на дървесина в имота, ако има сключен договор с такава фирма.

Позволително за сеч за гори- собственост на физически и/или юридически лица, се издава, когато:
– насаждението е предвидено за сеч в горскостопански план, програма или планове за ловностопански дейности и за дейности по опазване от пожари, с изключение на случаите по чл. 45, ал. 6 и 7, чл. 46, чл. 50, ал. 5, т. 2 и 3 от Наредба №8 от 5 август 2011 г. за сечите в горите, както и за провеждане на сечи във връзка с изграждане на обекти по чл. 153, ал. 1 от Закона за горите.
– насаждението е маркирано за предвидената сеч и са спазени правилата при маркиране;
– има изготвен карнет-опис и одобрен технологичен план за добив на дървесина.
2. Технологичният план се изготвя от лице, регистрирано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика по чл. 235 от Закона за горите за дейност т.4, когато са физически лица и чл. 241 за дейност т.1 за юридически лица, и се одобрява от лицата, които издават позволителното за сеч.

Позволително за сеч в насаждения, в които ще се провежда сеч без материален добив, се издава, без да са налице изискванията по т. 2 и 3, като се определя само срок за сеч.
Позволително се издава поотделно за всяко насаждение или за имот и насаждение и в него се определят сроковете за сеч и извоз. По обективни причини сроковете за сеч и извоз могат да бъдат продължавани от лицата, издали позволителното за сеч. При всички случаи срокът за сеч и извоз не може да бъде по-дълъг от края на календарната година, за която е издадено позволителното за сеч.
За издаване на позволително за сеч в горски територии – собственост на физически лица и/или на юридически лица, е необходимо да се представят следните документи:
1. копия от документ за собственост и актуална скица на имота;
2. удостоверение за наследници- когато гората е възстановена на наследниците на починал собственик или при смърт на собственика на имота;
3. договор, по силата на който собственик е възложил добива в имота на други правоимащи лица;
4. нотариално заверено пълномощно от собственик- когато искането е от несобственик с изключение на случаите по т. 3.
Забележка: В случаите на съсобственост, когато позволително за сеч е издадено по искане на един от съсобствениците, отношенията между него и останалите съсобственици се уреждат по реда на Закона за собствеността.
Добив на дървесина и/или разпореждане с нея
!! Начините на ползване на дървесина от горски територии- собственост на физически и юридически лица, се определят от собственика.
1.Собственика може сам да добие дървесината, когато тя е за лична употреба без право на продажба;
2.Собственика може да предостави добива на физически лица, които закупуват дървесината за лична употреба без право на продажба;
3.Собственика въз основа на договор може да предоставят добива на дървесина в собствените си гори на държавните предприятия по чл. 163 или на търговци, регистрирани в публичните регистри по чл. 241 за дейност т.2 „Добив на дървесина”. Условията и редът за добива на дървесина се определят в договора, а продажбата на добитата дървесина е извършва собственика;
4.Собственика въз основа на договор може да продаде стоящата на корен дървесина в собствените си гори на държавните предприятия по чл. 163 или на търговци, регистрирани в публичните регистри по чл. 241. Условията и редът за продажбата на стоящата дървесина на корен се определят в договора,
Транспортиране на дървесина
!! Дървесината се транспортира от временен склад, придружена с превозен билет по образец.Превозните билети биват електронни и хартиени и се издават от лицата, упражняващи лесовъдска практика – за дървесината, добита от собствените им гори, както и от горските територии, за които са упълномощени от собственика.
Електронните превозни билети се издават от терминали, а данните се попълват ръчно.
Хартиените превозни билети се издават в четири екземпляра и данните се попълват ръчно. Първият екземпляр с надпис „Превозен билет” придружава дървесината и удостоверява законното й транспортиране от мястото на нейното натоварване до мястото на нейната доставка, посочени в билета, в срок от 12 часа, считано от момента на издаване му. Той се пази за удостоверяване на законното съхраняване на наличната дървесина.„Копие 1” на издадения превозен билет за съответния месец се отчита с уведомителен бюлетин в срок до 7-мо число на следващия месец на лицето, издало позволителното за сеч за съответния имот – за дървесина, добита от горските територии, собственост на физически и юридически лица. „Копие 2” се предоставя на собственика на имота, от който е добита дървесината. Кочаните, съдържащи „Копие 3” на издадените хартиени превозни билети се връщат в съответната РДГ, от която са получени.
Дървесината преди нейното транспортиране от временен склад се маркира с контролна горска марка. Право да притежават и да използват контролна горска марка имат лицата, упражняващи лесовъдска практика и вписани в регистъра по чл. 235.
Освидетелстване на сечището
!! До освидетелстване на сечището лицето, на което е издадено позволителното за сеч, носи отговорност и осъществява контрол по спазване изискванията за провеждане на сечта и почистване на сечището, както и за изпълнение на технологичния план за добив на дървесина.В срок до 30 дни след приключване на сечта лицето, издало позволителното за сеч съставя протокол за освидетелстване на сечището по образец. Протоколът за освидетелстване на сечището се подписва и от лицето, на което е издадено позволителното за сеч, и се регистрира в интернет информационната система на Изпълнителната агенция по горите.
– Ако се констатират нарушения по време на извършване на сечта, лицето констатирало ги (собственик, лесовъда получил позволителното за сеч или лесовъда издал позволителното за сеч) уведомява незабавно компетентните органи – Регионалната дирекция по горите и органите на МВР.
– Ако се констатират нарушения при освидетелстване на сечището, нарушенията се отразяват в протокола за освидетелстване на сечището от лицето издало позволителното за сеч. За същото се уведомяват компетентните органи.

Физическите и юридически лица- собственици на гори могат да осъществяват дейностите в съответната територия:
1. самостоятелно, когато са вписани в публичния регистър по чл. 235 или 241;
2. чрез възлагане на:
а) държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства;
б) общински горски структури по чл. 181, ал. 1, т. 1 на Закона за горите;
в) физически лица или търговци, вписани в регистрите по чл. 235 и 241.
Собствениците на поземлени имоти в горски територии, които са възложили изпълнението на дейностите на държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства или общински горски структури са длъжни в 14-дневен срок от сключването на договора за възлагане да уведомят писмено съответната регионална дирекция по горите за датата на сключването му. А в случаите, когато са възложили на физически лица или търговци, вписани в регистрите по чл. 235 и 241 и за номера на удостоверението за регистрация на лицето, с което е сключен договорът.
Законът за горите забранява сечта на немаркирани дървета –

Чл. 104. (1) Забранява се:
1. (доп. – ДВ, бр. 60 от 2012 г.) провеждането на гола сеч във всички гори с изключение на тополовите, липовите, върбовите и нискостеблените гори;
2. сливането на голи, невъзобновени сечища на площ, по-голяма от 2 хектара, в нискостеблените гори с изключение на акациевите;
3. сечта в клековите и чермуровите гори с изключение на санитарната;
4. сечта на немаркирани дървета, освен в случаите, определени в наредбата по чл. 101, ал. 3.
(2) Забранява се превишаването на планираното ползване по площ от възобновителни сечи във високостеблените гори за срока на действие на съответните горскостопански планове или програми, освен поради бедствия, пожари, каламитети и промяна на предназначението на горските територии.

Санкцията за нарушаването на тази разпоредба е:

Чл. 266. (1) Наказва се с глоба от 50 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв.

Законът за горите забранява сечта на дървета, без писмено позволително –

Чл. 108. (1) Сечите се провеждат въз основа на писмено позволително по образец, издадено от:
1. директора на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство или оправомощени от него длъжностни лица с висше лесовъдско образование – за горските територии – държавна собственост, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;
2. оправомощено от кмета на съответната община лице с висше лесовъдско образование, регистрирано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика – за горските територии – общинска собственост, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;
3. лице с висше лесовъдско образование, регистрирано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика, с което горско сдружение е сключило договор;
4. лице с висше лесовъдско образование, регистрирано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика – за горските територии извън посочените в т. 1 и 2, с което собственикът има сключен договор за конкретния имот.
(2) Позволителното за сеч се издава на лице, вписано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика.
(3) Лицето по ал. 2, на което е издадено позволителното за сеч, носи отговорност и упражнява контрол по извършването на добива на дървесина до освидетелстване на сечището.

Санкцията за нарушаването на тази разпоредба е:

Чл. 266. (1) Наказва се с глоба от 50 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв.

Закона за горите забранява покупко – продажбата, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на немаркирана дървесина и не придружена с превозен билет.

Чл. 213. (1) (Предишен текст на чл. 213 – ДВ, бр. 60 от 2012 г.) Забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на:
1. дървесина, немаркирана с контролна горска марка, съответно с производствена марка;
2. дървесина, непридружена с превозен билет;
3. дървесина от внос, непридружена с документи, доказващи законния й произход;
4. (нова – ДВ, бр. 60 от 2012 г.) недървесни горски продукти, които са предмет на стопанска дейност, както и на коледни елхи – непридружени с превозен билет за недървесни горски продукти.
(2) (Нова – ДВ, бр. 60 от 2012 г.) Забранява се употребата на необработен дървен материал от категориите едра строителна дървесина и средна строителна дървесина – III клас на сортиментност за производство на енергия от биомаса.

Санкцията за нарушаването на тази разпоредба е:

Чл. 266. (1) Наказва се с глоба от 50 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: