Първата българска монета показаха за Нощта в музея (галерия)

18.05.2014 10:38

18.05.rim1

За девети път Регионалният исторически музей се включи в Европейската инициатива „Нощ в музея”. Проявата се състоя снощи, както културният институт отвори вратите си за безплатно посещение за всички желаещи да се докоснат до духа на отминали времена. Една от представените експозиции – „В мрака на далечните епохи“, пренесе публиката милиони години назад, като плевенчани и гостите на града видяха вкаменелости от морски таралежи, корали и амонити, открити в региона, някой от тях съвременници на динозаврите.

18.05.rim2
Любителите на нумизматиката бяха привлечени от изложбата на монети – като се започне от Второто българско царство, Княжество България, Третото българско царство, до юбилейни и възпоменателни такива от НРБ. Особен интерес предизвика първата българска монета – тази на цар Йоан Асен II (1218-1241). Също така, гостите на музея станаха свидетели на камерни изложби с експонати-дарения – детски играчки и детски дрехи от средата на XX в., части от официално мъжко облекло и аксесоари от 30-40 г. на XX в., народно облекло; лични вещи на Янко Забунов – един от основателите на БЗНС в Плевен, на Димитър Върбенов – министър на правосъдието през 1931-1932 г., медицински инструменти и др.

18.05.rim3
Ръководителят на Отдел „Нова и най-нова история“, Нели Дакова, припомни, че Забунов е идеологът на българското земеделско движение, един от учредителите на БЗНС, народен представител в 11-ото и 12-ото Народно събрание и водач на първата земеделска парламентарна група. Сред представените негови вещи са мастилница и халба за бира. Други интересни експонати са преносимият комплект за хранене на Димитър Върбенов; кутии за цигари от първата тютюнева фабрика в Плевен – „Цар Крум“; индукторен телефон и инструменти и лекарства на Марин Маринов, който е бил фелдшер към Девета дивизия в Балканската и Първата световна война. В камерната изложба са показани и цигаре, гривна и комплект за ракия – част от войнишкото творчество, създадено на фронта. По-късно тези предмети стават част от благотворителни изложби, организирани в Плевен и София, средствата от които се използват за подпомагане на инвалиди и деца, чийто родители са загинали по време на войната, сподели пред „Плевен за Плевен“ Нели Дакова.

18.05.rim4
В програмата за Нощта в галерията бе включена и откритата преди дни изложба „50 години сътрудничество Плевен – Ростов на Дон”, „Великденски обредни хлябове и обичаи”, подготвена съвместно с ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, както и „Плевен – моят роден град“ на Регионалния бизнес център. Своите умения демонстрираха децата от артшкола „Колорит“ с ръководител Майя Ананиева, както и възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“, които изнесоха концерт в двора на музея.

18.05.rim5

 

18.05.rim6

 

18.05.rim7

 

18.05.rim8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: