Класици и млади творци, рок и карате за Нощта в ХГ „Бешков“ (галерия)

18.05.2014 9:33

17.05.beshkov1

С юбилейна изложба по повод 100-годишнината от рождението на Дило Дилов снощи бе даден стартът на Нощта в художествена галерия „Илия Бешков“. Експозицията бе открита от неговия изтъкнат ученик акад. Светлин Русев, а сред официалните гости бяха зам.-кметът Стефан Петков, съпругата и дъщерите на Дило Дилов. Не мога да си представя Дило Дилов на 100 години, сподели с присъстващите акад. Русев, връщайки се в годините назад. Не от любов към спомените, а по простата причина, че не е възможно да се говори за живописта на Дило Дилов, без всичко онова, което съпътстваше присъствието му в художествения живот и утвърждаването на трайните художествени стойности – и по-специално защитата на родилните им мъки в Плевен, допълни Светлин Русев. Той отбеляза, че работите на Дилов са много по-необходими на хаоса на днешния ден, с искрената си творческа и човешка вяра в смисъла и живота на художника. От името на семейството на Дило Дилов неговата дъщеря Долорес Дилова изказа благодарност за реализацията на изложбата към Община Плевен и екипа на ХГ „Илия Бешков“, положил месеци труд за подготовката на изключителната експозиция.

18.05.beshkov2
Проявите в галерията продължиха с откриването на изложба на още един наш изтъкнат творец – Марио Жеков (1898-1955). В нея публиката видя работи на именития творец от фонда на Художествената галерия в Стара Загора. Тя бе открита от главния уредник Антония Караиванова, която не скри щастието си от многобройната публика, дошла в ХГ „Илия Бешков“. Представената по повод Нощта в галерията експозиция на Марио Жеков включва 35 творби – 28 от фонда на старозагорската галерия и седем частно притежание.

18.05.beshkov3
Разходката из залите на галерията срещна плевенчани и гостите на града и с уникалната изложба „Старопечатни щампи и гравюри“ – избрана колекция от фонда на ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, а също така пред тях бе открита и представителна изложба с избрани творби от Международния конкурс „Славянски извор“ – Клайпеда, Литва. На откриването на изложбата присъстваха директорът на конкурса – Маргарита Артамонова и Владимир Артамонов – директор на училище „Андрей Рубльов“, организатор на конкурса. Маргарита Артамонова връчи наградите на децата от артшкола „Колорит“ с ръководител Майя Ананиева, които са лауреати на тазгодишното издание на конкурса.

18.05.beshkov4
Освен интересните изложби, домакините бяха подготвили и по-различен тип атракции за посетителите. В програмата бяха включени демонстрации на каратистите от клуб по бойни изкуства „Петромакс“, а с музикални изпълнения пред галерията се представиха плевенските художници и музиканти от „Арт блус бенд“.

18.05.beshkov5

 

18.05.beshkov6

 

18.05.beshkov7

 

18.05.beshkov8

 

18.05.beshkov9

 

18.05.beshkov10

 

18.05.beshkov11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: