Дружеството на писателите в Плевен избра новото си ръководство

17.05.2014 21:59

Отчетно-изборното събрание на Дружеството на писателите в Плевен се състоя в Дачевата къща, където сдружението има свой дом. Той бе първото завоевание на УС на Дружеството, който отчете дейността си за тригодишния мандат пред членовете на сдружението на 17 май 2014 г.

lalka

В отчета си председателят на Дружеството Лалка Павлова отбеляза най-важните жалони в работата на писателите през периода 2011 – 2013 година. В този мандат се състояха две от традиционните Международни писателски срещи под наслов “Побратимени светове”. За първи път започна издаването на сборник “Кой кой е?”, в който се представят чуждестранните гости на форума. За първи път в програмата на международната среща бе включена и дискусия по определена важна творческа тема. Годишните награди за литература на сдружението “Рена Попова” вече имат и своето финансово покритие – това също е едно нелесно постижение за плевенските писатели. През мандата са излезли три броя на алманах “Мизия”, илюстрирани с творби на плевенски художници, двама от които са членове на Дружеството на писателите – Валери Петров и Зоя Минева. През 2013-та година, освен Международната среща, на която гостуваха писатели не само от Гърция и Русия, но и от Албания и Сърбия, беше честван и юбилеят на сдружението – 35 години от неговото официално регистриране като организация на писателите. По този повод бе издаден юбилеен сборник в два тома – поезия и проза, който включва повече от 100 автори, членували през годините и сегашни членове на Дружеството на писателите в Плевен. Списание “Пламък” излезе юбилейно с творби на плевенските писатели. През трите години са издадени десетки книги с поезия и проза; четвъртъците се превърнаха в литературни събития, които събират плевенската интелектуална публика вече по традиция. Много от плевенските писатели през тези три години бяха отличени с награди от различни литературни конкурси и прояви.
Плевенските писатели избраха новото си ръководство. Те се довериха отново на екипа – Лалка Павлова, председател; Татяна Любенова, секретар и връзки с обществеността; Албена Декова – международни връзки; Христина Комаревска – касиер и Осман Мустафов, отговарящ за културно-масовата работа на сдружението. В Контролния съвет на Дружеството са избрани – Люлин Занов, председател и членове – Витка Витанова и Боян Горанов.
Първото събитие, което ще реализира новият Управителен съвет е организирането на изложба-базар с книги на плевенски автори по повод празника на българската писменост и култура – 24 май. Базарът ще бъде разположен от 19 до 30 май във фоайето на зала “Катя Попова”, всеки ден от 10 до 17 часа. Там ще могат да бъдат разгледани и при желание закупени книги на плевенските творци. Сред тях ще бъдат и книгите на Найден Вълчев, Георги Константинов, Христо Ганов, Иван Дочев, Георги Стойков, Пелин Пелинов, които са почетни членове на сдружението.
През тази година новият Управителен съвет ще трябва да положи максимални усилия за осигуряване излизането на алманах “Мизия” и връчването на годишните литературни награди “Рена Попова”, а така също да намери възможности за издаването на литературен сборник с преводни творби на руски автори от Лобня, които вече направиха своя голям подарък към плевенските си приятели с издаването на сборника “Плевенски мотиви”. В него са включени преводи на 18 автори, членове на Дружеството на писателите в Плевен. Творбите са представени на български и руски език.
Още много работа очаква новото ръководство. През следващата година предстои и провеждането на поредната Международна писателска среща “Побратимени светове”. Очаква се връзките да бъдат разширени и в нея да участват автори от поне още две нови страни.

Информация – Татяна Любенова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: