Община Белене въвежда система за разделно събиране на отпадъци

16.05.2014 9:00

16.05.belene

След проведени срещи и разговори с „Екоколект” АД в края на 2013 г., Община Белене сключи договор за сътрудничество за развиване на системата за разделно събиране на отпадъците от опаковки на територията на община Белене. Това информират от общинската администрация. Фирмата изготви Програма за разделно събиране на отпадъци от опаковки в цветни контейнери на територията на община Белене, която бе приета с Решение № 23/30.04.2014 г. на Общински съвет – Белене, допълват оттам.
Основна цел на програмата е намаляване на отпадъците, подлежащи на последващо третиране и окончателно обезвреждане, оптимално и екологосъобразно събиране, сортиране, транспортиране и предаване за оползотворяване на отпадъците от опаковки. По този начин се гарантира прилагането на йерархията за управление на отпадъците, по-дълъг експлоатационен живот на новите съоръжения за обезвреждане на отпадъците и създаването на чиста околна среда.
Системата за събиране на отпадъци от опаковки, която „Екоколект” АД използва, се състои от два специализирани пластмасови контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки: жълти тип „Бобър” с обем 1 100 л – за събиране на хартиени, картонени, пластмасови и метални опаковки и зелени тип „Иглу“ с обем 1 180 л – за събиране на отпадъци от стъклени опаковки. Контейнерите се поставят на определени места, където се генерират най-голямо количество отпадъци от опаковки: централна градска част, главни улици, търговски обекти, учебни заведения и останалите райони. В случай, че в даден комплект контейнери не се събира достатъчно количество отпадъци, след съгласуване с Община Белене те се разполагат на друго място.
Дейностите по транспортирането на разделно събраните отпадъци от опаковки до площадка за предварително третиране, както и тяхното последващо третиране ще се осъществява от „Еко Феникс” ЕООД – дружество, притежаващо разрешително за извършване на дейности с отпадъци.
Върху всички контейнери са поставени стикери с информация за видовете отпадъци от опаковки, които се събират в тях, както и какви отпадъци не трябва да се изхвърлят в тях. Призоваваме гражданите да изхвърлят разделно отпадъците от опаковките в контейнера, в който е посочено на стикера, апелират от Общината.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: