Нека Плевен бъде такъв, какъвто всеки от нас го вижда в мечтите си!

15.05.2014 12:59

15.05.ritual1

В сградата на драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се проведе тази година тържествената церемония по отбелязването на Празника на Плевен – 15 май. Сред официалните лица бяха ръководствата на Община Плевен и Областна администрация – Плевен, представители на делегации от Москва, Ростов на Дон, Плоцк и Битоля, депутати и общински съветници. В началото на проявата в изпълнение на Общинския духов оркестър и детски хор „Звъника“ прозвучаха химните на Република България и Европейския съюз, след което свещеници от плевенските православни храмове отслужиха тържествен водосвет.

15.05.ritual2
В такива дни би трябвало още по-силно да осъзнаваме колко много ни свързват богатото историческо минало, съхранените традиции, мъдростта и духът на предците ни, обърна се в словото си към плевенчани кметът проф. Димитър Стойков. Той посочи, че лицата на Плевен са много – каменната крепост Сторгозия, камбанният звън на храмовете, първият школски праг, бунтовната клетва на Апостола, шепотът на бойните полета, величието на Скобелевия парк и Мавзолеят, зелените недра на Кайлъка, божествените гласове на Катя Попова и Гена Димитрова, жизнерадостните ритми на Северняшкия ансамбъл, платната на Илия Бешков, узрелите жита и гроздове, забързаният ни делник, усмивките на младите хора, игрите на най-малките.

15.05.ritual3
„Свързва ни и отговорността за съдбата на нашия град, усилията за неговото по-добро настояще и бъдеще. По своя дълъг път ние неизбежно ще срещаме предизвикателства, подложени сме на изпитания, имаме своите победи, но и трудни моменти. Но важно преди всичко са големите цели – тези, които ще подобрят живота ни, ще допринесат Плевен да стане модерен европейски град и да заеме своето достойно място в България и Европа“, изтъкна градоначалникът. Както самият той отбеляза, това означава нови работни места, възможности за реализация на младите хора и сигурност за нашите семейства. Време е да се хванем за ръце и заедно да работим за нашия град, защото новият Плевен вече се ражда, каза още проф. Стойков.

15.05.ritual4
Плевен чества своя празник в най-прекрасния месец на годината, посочи в речта си областният управител Илиян Йончев и припомни, че в третата седмица на май се е провеждал пролетният плевенски панаир, който традиционно събирал жители и гости на града. И днес Плевен продължава да предизвиква интерес заради природните си, исторически и културни забележителности, а наша задача е да го направим привлекателен и конкурентен и за инвестиции, подчерта Йончев, допълвайки, че те са важната крачка към добрия стандарт и достоен живот на плевенските граждани.

15.05.ritual5
Той поздрави гостите на тържеството и с Международния ден на семейството, който също отбелязваме днес и пожела на плевенчани здраве и воля да се грижат за своя общ дом. Защото всяко семейство е едно малко общество, а всяко общество се гради на базата на успешни семейства, сподели областният управител. Йончев се спря и на още един факт, свързан с днешната дата, а именно – излизането през 1970 г. на последната плоча на великите „Бийтълс“, озаглавена „Let it be“. Нека Плевен бъде такъв, какъвто всеки от нас го вижда в мечтите си, пожела губернаторът.

15.05.ritual6
На церемонията бяха прочетени и поздравителни адреси от президента на Република България Росен Плевнелиев, депутати, политически партии, кметове на побратимените с Плевен Кайзерслаутерн и Горни Милановац, както и от Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. За доброто настроение на присъстващите с пъстър концерт се погрижиха изпълнителите от Северняшкия ансамбъл и Ансамбъл „Дон“ от Ростов на Дон. Също така, във фоайето на Театъра присъстващите станаха свидетели на фотоизложбата „Ростов +“, дело на журналиста и фотограф Мария Ким.

15.05.ritual7

 

15.05.ritual8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: