Шест пъструги ще помогнат за опазването на вида им в Дунав

14.05.2014 12:29

14.05.esetri

Екипът на проект за опазване на есетрите в Дунав улови шест пъструги, които ще станат родители на 50 000 личинки, а в края на лятото потомството ще бъде пуснато обратно в реката. Есетровите риби в река Дунав са застрашени от изчезване, а в България и Румъния се намират последните жизнеспособни популации на местните шест вида. В момента в двете страни има забрана за лова на рибите, чиито прародители са съвременници на динозаврите. Консорциум „Дунавска есетра“, които ще развъдят рибите за WWF – България, получи специално разрешение да улови ценните риби от изпълнителна дирекция „Рибарство и аквакултури“.
Пъстругите са уловени около село Вардим и се предполага, че са от едно стадо. Това е важно за тяхната генетична памет, тъй като се предполага, че в гените им е програмирано да се върнат на същото място, когато дойде техният ред да се размножават. Хванати са три мъжки и три женски. Според експерти, размножаването е по-успешно, когато хайверът на една женска е оплоден от няколко мъжки. WWF България ще пусне личинките когато станат достатъчно големи, за да оцелеят сами в реката – вероятно през есента на 2014 г. Това е една от целите на проекта „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България”, който се финансира основно по Оперативна програма „Околна среда“.
Есетрите са застрашени от изчезване заради променящата се среда на живот – преграждането и стесняването на реката, изкопаването на инертни материали от местата им за размножаване и превръщането на реката в плавателен канал. Рибите са застрашени и бракониерство, тъй като от тях се произвежда изключително скъпия черен хайвер. WWF работи за опазването на есетрите и от двата бряга на реката.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: