Актрисата Красимира Кузманова и театър „Реплика“ с голямата награда на фондация „Стоян Камбарев“

14.05.2014 19:30

За пети път фондация „Стоян Камбарев“ раздаде наградата си за полет в изкуството на церемония на 12 май, в „София лайв клуб“. Отличието на името на известния театрален режисьор от 90-те години, което се дава на млади творци, показали нетрадиционен поглед и забележителни постижения в някоя от областите на изкуството, получи формацията за документален театър „Реплика“.

kras2
Театър „Реплика“ на режисьора Георг Жено получи Голямата наградата на журито за спектаклите си „Истина отвъд Полярния кръг“, „Ние сме боклуците от Източна Европа“ и „Двама нещастни румънци, които говорят полски“, които според тях смело навлизат в най-болезнените обществени теми и докосват публиката по нов и разтърсващ начин. В „Истина отвъд Полярния кръг“ играе и плевенската актриса Красимира Кузманова.
Ето какво сподели в разговор с репортер на Плевен за Плевен Красимира Кузманова.

kras3

– Как попадна в „Заполярная правда…или истина отвъд полярният кръг“?
– Поканата бе от Георг Жано, който ме е гледал преди години в „12-та нощ” на руския режисьор Василий Сенин. Имахме идея да работим заедно и така в края на 2012-та година Георг пристигна и имахме 1-ва репетиция в апартамента на Василка Бумбарова. След това Червената къща в София ни даде сцена и днес там се играят и следващите проекти на театър „Реплика“ – Животът ни се получи“,“Ние сме боклуците от Източна – Европа“ и „Двама нещастни румънци, които говорят на полски“.
– Една реплика за „Реплика”?
– Харесвам работата им, защото имат силно актьорско присъствие, занимат се със смислени текстове и са творци с позиция и индивидулност, което, според мен, е задължително за човек, занимаващ се с изкуство.
– Документалната пиеса?
– В случая, това са историите на 4-ма души, болни от спин. Написана е на базата на интервюта с хора, носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация Кризисен център за социално-психологическа помощ „69-ти паралел“ (Норилск, Русия) и е осъществена с подкрепата на „Институт за културна политика“ (Москва) и „Театр.doc“ (Москва). Норилск, градът където се развива действието, е вторият по големина в света град, разположен отвъд полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета. И всички те, като нас, искат да живеят…

kras6
– Твоята роля?
– Играя Марина – учителка. Донякъде, това представление ми донесе късмет, защото дойде продуцентката на Гала филм – Галина Тонева, и след това получих покана за кастинга на филма „Лазар“, където снимах първата си серизна кино-роля!
– По някакъв странен начин Театър“Реплика“ напомня много за твоя страхотен клас от НАТФИЗ и първите ви представления?
– Наистина. Когато завършихме НАТФИЗ -Галин Стоев, Камен Донев,Мариус,Лили Маравиля, Стефка Янорова, Койна Русева, Касиел, Ники Николов, Иван Урумов и ние започнахме репетиции на „Агамемнон“с Галин Стоев – без театър, без бюджет-с много вяра и любов, в това, което правим! Стана чудесен спектакъл, играхме на много фестивали, включително и в Лондон,Москва и Охрид… Че направихме и втора част“Агамемнон 2“! Пожелавам на „Реплика“да бъдат силни в заедността си, ярки поотделно в актьорската си работа!
– Да се върнем в Плевен….
– Играем за пореден път спектакъла на режисьора Крис Шарков „Народен враг“на 29-ти май. Както вече и вие информирахте, на 2-ри юни сме на сцена „Филиал” на престижния фестивал „Варненско лято”, с 2 представления – от 17ч. и 20ч.

kras4

Снимките предостави на Плевен за Плевен Красимира Кузманова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: