120 години читалището в Градище съхранява българския национален дух и културни традиции

12.05.2014 16:06

12.05.gradishte1

С тържествен концерт на 10 май Народно читалище “Осъм 1894“ – Градище отбеляза 120-годишнината от своето основаване. От името на кмета на Община Левски, Любка Александрова и от свое име Петя Чолакова – главен експерт ”Образование, култура и спорт” поздрави всички читалищни дейци, пренесли през времето неугасващия огън на родолюбието, за да го съхранят за бъдните поколения. Сред последните големи постижения на Групата за изворен фолклор при читалището в село Градище е високото отличие и заслужено признание на Министерството на културата в Националната система ”Живи човешки съкровища – България 2012г.“ за принос в развитието на традиционната култура в категория традиционно пеене – Женско едногласно пеене, Северняшки изпълнителски стил.

12.05.gradishte2
В деня на юбилейната годишнина с едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички радетели за българска културна и национална идентичност, напуснали този свят. За историческото развитие на читалището и успехите му през времето припомни секретарят Павлина Тодорова. Сред гостите на празника, организиран от Читалищното настоятелство, беше и кметът на селото – Стефан Стефанов.

12.05.gradishte3

Тържественият концерт с участието на самодейните състави и групи от НЧ “Осъм 1894“ – Градище, НЧ ”Георги Парцалев” – Левски, ТС „Мераклийче” – Градище, читалищата в Козар Белене и Обнова се превърна в истински празник на любовта към българската национална култура.

12.05.gradishte4

 

12.05.gradishte5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: