Строят два нови цеха в „Звезда”АД- Долна Митрополия

11.05.2014 8:24

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев даде старт на изграждането на два нови цеха в „Звезда”АД- Долна Митрополия. Сред многобройните гости на събитието бяха народните представители от Коалиция за България Васил Антонов и Димитър Кочков, депутатът от ДПС Митхат Метин, областният управител на Плевенска област Илиян Йончев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов.

zvez1

Новите мощности са втория етап от проект за модернизиране и обновяване на предприятието. През първия е обособено силозно стопанство с капацитет 100 000 кубика. Предстои да се изградят два изцяло нови цеха – за подготовка и пресоване на суровината и за маслена екстракция. Това ще увеличи капацитета на съществуващите мощности, но и ще даде възможност за преработка не само на слънчоглед, но и на рапица и соя както за хранителната промишленост, така и за биодизел. Очаква се на денонощие да се преработват 650 тона суровина. Прогнозната инвестиция е в размер на 10 милиона евро, информира собственикът на дружеството Мите Николов. Той допълни, че новите цехове ще заработят през 2015 г.
Министър Стойнев и Мите Николов хвърлиха първите лопати с бетон в основите на бъдещите сгради, в които работниците символично поставиха шише със светена вода и паричка за късмет. Отслужен бе и водосвет, а багер направи и ритуалната копка.

zvez2
Драгомир Стойнев препоръча да се ползват новите инструменти на Българската банка за развитие и на Агенцията за експортно застраховане, тъй като продукцията ще е изцяло за износ. Успех на новото производство пожела и областният управител Илиян Йончев, който допълни и за възможностите, които предоставят на Северозапада инструментите на Интегрираните териториални инвестиции.
Мите Николов сподели, че има намерение и след това да продължи проекта като увеличи капацитета до 1300 тона на денонощие, както и да изгради нова административна сграда. Това ще даде възможност на дружеството да преработва 400 000 тона суровина годишно, което ще го превърне в най-големия завод за производство на растителни масла в Югоизточна Европа. Това информират от Пресцентър на Областна администрация Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: