Осветиха новия православен храм в Опанец (галерия)

11.05.2014 13:31

11.05.opanec1

Тържествен ритуал по освещаването на новия православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе днес, навръх празника на светите братя, в Опанец. Проявата, на която се събра цялото село, уважиха кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, общински съветници, а празничният водосвет бе отслужен от плевенския митрополит Игнатий в съслужение с отци от православните храмове в града.

11.05.opanec2
Гостите бяха приветствани от кмета на Опанец, Тихомир Георгиев, който не скри радостта си, че точно на него се е паднала честта да посрещне своите съселяни в новия храм. Той разказа предисторията за изграждането на църквата, припомняйки, че в старото село Опанец е функционирал друг храм, който обаче е затворен през 1970 г., тъй като се намира в свлачищна зона. Едва през 1994 г. се създава инициативна група за създаването на църква в новото село, а първата копка за нея е направена на 24 май същата година. Минават почти пет години, за да бъде актувана на 16 ноември 1998 г., а същинското строителство започва на 14 септември 2009 г.

11.05.opanec3
Кметът не пропусна да отбележи, че в изграждането на храма дейно участие вземат и неговите предшественици Димитър Попов, Димитър Парашкевов и Георги Петков, а важна роля има и Петър Илиев, който успява да съхрани оригиналната камбана от старата църква. Георгиев благодари за оказаната финансова подкрепа от страна на ръководството на Община Плевен, както и на всички, отделили от залъка си и помогнали новият храм да стане факт.

11.05.opanec4
Изключително съм радостен, че днес най-после, след няколко първи копки, Опанец има своя християнски храм, каза в словото си проф. Димитър Стойков. „Вярата в Господ е съхранила българската нация в най-трудните години и когато на българина му е най-тежко, последното упование е храмът и надеждата в Бога. Това е запазило нашите традиции и тук е сърцевината на българщината. Ето защо ръководството на Община Плевен работи по изграждането на храмове и ще продължи да действа в тази посока“, подчерта градоначалникът. Той припомни, че преди храма в Опанец Общината е предала на Църквата параклиса на „Дружба“, почти готови са църквите в Къртожабене и Бохот и параклисът в Къшин, а предстои изграждането и на такъв в Ясен. От името на Община Плевен той подари на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ икона на Иисус Христос и Света Богородица Скоропослушница, която е покровителка на българското огнище, с пожелание тя да закриля всички семейства от Опанец.

11.05.opanec5
Повече за украсата на храма разказаха тримата майстори, работили по нея – дърворезбарят Мирослав Минчев и иконографите Марио Милев и Владимир Андреев. Минчев сподели, че за иконостаса, който е негово дело, са използвани средновековни образци, а размерите му са 7 х 4.5 метра. Използваните материали са липа и орех, като всичко е съобразено с канона и архитектурата на сградата. Надяваме се да продължим с доизграждането на украсата, каквито са и намеренията на Община Плевен, допълни още той.

11.05.opanec6

Иконописецът Марио Милев разказа, че той и колегата му Владимир Андреев са работили в продължение на около два месеца по стенописите на храма при изключително неблагоприятни климатични условия. Когато човек започне да рисува икона, той трябва да се преведе в молитвено чувство, тъй като това е свято дело, доста по-различно от рисуването на обикновена картина, категоричен бе той. От своя страна Влади Андреев посочи, че двамата са се придържали към византийската стилистика и традициите на късния палеологов Ренесанс, като са използвани образци и символи, характерни за този период.

11.05.opanec7

 

11.05.opanec8

 

11.05.opanec9

 

11.05.opanec10

 

11.05.opanec11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: