Направиха първа копка на завода за кабели на „Нексанс“ в Плевен (видео)

10.05.2014 15:43

Днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев направи първа копка на фабрика за автомобилни кабелни системи на Нексанс Аутоелектрик, част от Индустриален и Логистичен Парк Плевен. На церемонията присъстваха още областният управител на Плевен Илиян Йончев, кметът на града проф. д-р Димитър Стойков и представители на националната и местната администрация. Проектът се изгражда от Бългериън Пропърти Девелъпмънтс, собственик и оператор на няколко логистични парка в България, специализирана в разработването и управлението на търговски, индустриални и складово-логистични площи. До края на ноември 2014 г. компанията ще изгради за фабриката на Нексанс Аутоелектрик производствена, складова и административна инфраструктура на площ от 5300 кв.м. върху свой собствен терен в квартал „Сторгозия“. Предвижда се производството да заработи до края на годината. След завършването на строежа германският инвеститор влиза в експлоатация по силата на 10-годишен договор за наем с опция за продължаване. Фабриката ще осигури поетапно разкриване на 600 работни места.

10.05.nexans1
Сключването на договора за изграждане на производствените площи е резултат от упорито търсене от страна на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс на инвеститор в областта на производството. Целта на компанията е била да намери дългосрочно успешно приложение на терена си в кв. Сторгозия и да изпълни инвестиционните си намерения от 2006 г., провалени заради икономическата криза.

10.05.nexans2
„Направихме всичко възможно тази инвестиция да се реализира. За нас са важни и чуждестранните инвестиции, както и тези в страната. През 2013 г. преките инвестиции са повече от тези през 2012. Това показва положителна тенденция. Нашата цел е България да тръгне по посока на икономическия растеж. И това е факт. За 2014 г. отчитаме 1,6% ръст. Има събуждане в икономиката. Начинът, по който работим е най добрият и за инвестициите, и за страната”, подчерта министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

10.05.nexans3
„Това е най-значителната инвестиция в Плевен за годините на прехода. Плевен направи всичко възможно, за да се съкратят бюрократичните процедури и да се реализира максимално бързо тази инвестиция”, заяви кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.
„Изграждането на фабриката за автомобилни кабелни системи е първата част от реализацията на Индустриален и Логистичен Парк Плевен, който ще предложи на бизнеса в града индустриални и търговски площи под наем, складове и офиси. Настоящият проект ще увеличи размера на чуждестранните инвестиции у нас с няколко десетки милиона евро, ще допринесе за благоприятното икономическо развитие на региона и ще създаде нови работни места. Затова считаме партньорството с Нексанс Аутоелектрик за огромен успех и се надяваме да имаме шанс да привлечем още инвеститори от този ранг”, сподели Минко Борджуков, управител на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс.

10.05.nexans4
„Избрахме България за нашата инвестиция заради няколко причини: ниските производствени разходи, наличието на достъпна работна ръка, индустриалното минало на страната и сигурността, гарантирана от членството й в ЕС. В дългосрочен план си запазваме възможността да разширим производството. Имаме опция да увеличим площта с още 10 000 кв.м.”, сподели Инго Херцог, мениджър на фабриката на Нексанс Аутоелектрик в Плевен.

10.05.nexans5

 

10.05.nexans6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: