9 май: Ден на Европа и Ден на победата

09.05.2014 8:11

9.05.europe

На днешния ден френският външен министър Робер Шуман прочита знаменитата си декларация, която се смята за първа стъпка в европейското обединение. „Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност“. С тези думи на 9 май 1950 г. в Париж Шуман се обръща към международните медии.
Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към Европейска федерация“. Днес декларацията „Шуман“ се счита за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз. След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото).
В Русия честват 9 май традиционно като Деня на победата над хитлеристка Германия – капитулацията е подписана Берлин на 8 май късно вечерта, когато в Москва вече е 9 май. Всяка година Русия чества победата с внушителен военен парад на Червения площад в центъра на руската столица.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: