Как се гаси пожар научиха малчуганите от ОДЗ „Първи юни“ (галерия)

08.05.2014 16:15

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пожарът е нещастие, когато се случва в действителност, но по-добре е да сме подготвени да действаме икономично и правилно. И макар че в детската градина има разписани правила, които описват всяко необходимо действие, което трябва да извърши всеки при нужда, веднъж годишно всичко се отиграва за сигурност. Хубаво е да се инсценира пожар и ситуацията да бъде близка до действителната, а малките, подпомогнати от големите, да преживеят донякъде драматичността на подобно бедствие. За да бъде всичко по-автентично, ръководството на ОДЗ №4 „Първи юни“ покани момчетата от Районната служба „Противопожарна безопасност и защита на населението“ да им помогнат в инсценировката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
За пет минути 100 деца излязоха от сградата на детската градина и заеха определените за евакуация места на двора. Три минути по-късно сигналът на противопожарната кола огласи района и паркира на удобно място. Това, което последва, беше интересно, атрактивно и вълнуващо, благодарение на сърцатото обяснение и демонстрация, които направиха Стефан Андреев – командир на екип, Свилен Ганев – пожарникар, в присъствието на Анатоли Балабуров – главен пожарникар и командир на екип.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Децата отблизо видяха инструментариума и доколкото беше възможно „поработиха“ с него. Докосваха с вълнение и възторг облеклото на пожарникарите, качиха се в противопожарната кола. Момчетата имаха въпроси, които издаваха размисъл и уважение към труда на огнеборците. Сред тези за предназначението на маркуча, стълбата, куката и секирата, имаше и такива, които се насочваха пряко към смисъла на този вид труд и призвание.
Автор: Александра Иванчева, директор на ОДЗ „Първи юни“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#тагове:

НАЙ-НОВИ: