Плевенчани единодушни за връщане на военното обучение, сочи анкета!

03.05.2014 17:28

Преди месец, поредната си родолюбива инициатива стартира Асоциацията на Сухопътние войскина България – клон Плевен. Идеята на АСВБ – Плевен бе за планиране и организиране на начално военно обучение на учениците от възрастовата група 16 до 19-годишни чрез полево лагерно обучение, като въпросът бе предложен за обсъждане пред плевенската общественост чрез анкета, публикувана на нашия сайт – Плевен за Плевен.

polk1

Изненадващо, активността бе голяма, като на всеки един от трите зададени въпроси, отговориха близо 500 плевенчани. Резултатите от анкетата и следващите стъпки на Асоциацията на Сухопътние войскина България – клон Плевен коментира вчера на събрание на сдружението неговият председател полк. Красимир Атанасов.
Припомняме на читаталите трите зададени въпроса:
1. Считате ли, че плевенските младежи се нуждаят от по-добра физическа подготовка, психическа устойчивост и лична дисциплина?
2. Считате ли, че е необходимо специално обучение на плевенските младежи по начално военно обучение и оцеляване при кризи от военен и невоенен характер?
3. Считате ли, че е необходимо организиране на полеви лагер за практическо обучение на учащите младежи на възраст 16-19 години по придобиване на адекватни способности при кризи в близост до град Плевен?
Ето и отговорите: На първия въпрос откликнаха 590 анкетирани, като 95% тях отговориха положително. На втория въпрос от 487 отговорили, 87% казаха „да” и едва 10% – „не”. 430 от общо 500 участници в анкетата са твърдо убедени, че е необходимо организиране на полеви лагер за практическо обучение на учащите младежи на възраст 16-19 години по придобиване на адекватни способности при кризи в близост до град Плевен?

polk2
Следващите стъпки на Асоциацията ще бъдат свързани със запитване към учениците в плевенските училища, както и с проучване на възможностите за въвеждане на военно обучение отново, но съобразено с днешните реалности и опита на други държави. Според полк. Атанасов, тежестта в обучението трябва да бъдат практическите навици и умения на младежите при отбрана и самоотбрана с и без оръжие, способност за оцеляване при използване на оръжия за масово унищожение и бойни отровни вещества, както и оказване на първа медицинска помощ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: