Националният гаранционен фонд е подкрепил 17 проекта по ПРСР в област Плевен

01.05.2014 8:26

Земеделски производители от област Плевен с проекти по ПРСР са взели 17 облекчени кредита в размер на над 8,2 млн. лв. с подкрепата на Националния гаранционен фонд (НГФ). Това стана ясно в Никопол по време на информационна среща за популяризиране на възможностите на Гаранционната схема по ПРСР.

nikopol
„Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони“, съобщи Добромир Люцканов, главен експерт в отдел „Връзки с наредители и бенефициенти” на НГФ. Средният лихвен процент за област Плевен е 6,7 %, каза още Люцканов.
Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г., допълни още той.
До момента НГФ е издал гаранции в размер на близо 99 млн. лв. и така е подкрепил отпускането над 270 кредита на бенефициенти по трите мерки на ПРСР. Кредитите, обезпечени с гаранции по Схемата, са в размер на над 128 млн. лева. За област Плевен издадените от Фонда 17 гаранции са за близо 6, 4 млн. лв.
От подкрепените кредити в Плевенско общо 15 са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 2 по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. Проектите са зазакупуване на трактори, специализирана техника и съоръжения. От Гаранционната схема могат да се възползват бенефициентите не само по мерки 121 и 123, но и по мярка 122 „Подобряване икономическата стойност на горите“, уточни Люцканов.
В събитието в Никопол участваха експерти от НГФ, банкери и земеделски производители.
Снимка – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: