Министър Терзиева за магистрала „Хемус”: От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект

28.04.2014 20:07

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков инспектираха строителството на автомагистрала „Хемус” в участъка „Шумен – Белокопитово”.Министър Терзиева направи оглед за изпълнението на най-големия пътен възел в България – „Белокопитово”, чиято първа копка направи официално през август м.г. Това информират от Пресцентър на Министерство на регионалното развитие.

DTerzieva
Министърът заяви, че е доволна от напредъка на строителните дейности. „Строителството продължава, обектът не е замразяван, каквито твърдения се появиха в медиите. Обектът върви по график, вече се полага и асфалт”, посочи Терзиева. Тя добави, че строителят се е възползвал от топлото време и е работил през зимните месеци. „Физическото изпълнение е на почти 12%”, отчете Терзиева. За миналата година на строителя са изплатени 12, 2 млн.лв.
Новоизграждащият се 5-километров участък от АМ „Хемус”, който включва и п.в. „Белокопитово”, е на стойност 65 млн.лв. с ДДС, като финансирането е от държавния бюджет. Очаква се строителството да завърши до пролетта на следващата година.
Министър Десислава Терзиева подчерта, че изграждането на АМ „Хемус” е приоритет за правителството. Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата. От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект. За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант, напомни регионалният министър.
„Виждате, че работим без да спираме. Ако някой ви каже, че днес е можел да строи АМ „Хемус” в участъка Ябланица – Велико Търново, абсолютно лъже, защото проектите не са готови. Те ще са налични догодина, когато ще има остойностяване на 8-те участъка, на колкото сме разделили незавършеното трасе. Този подход ще улесни строителството с осигуряване на поетапно финансиране”, заключи Терзиева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: