Учители споделяха добри практики за насърчаване на четенето и грамотността на учениците

18.04.2014 17:03

18.04.otecpaisii1

На 16 април в НУ „Отец Паисий“ се проведе Методическа работна среща с начални учители от Плевенска област. Темата на срещата бе „Насърчаване на четенето и грамотността на учениците в начален етап чрез стратегии и техники на Програмата за развитие на критичното мислене чрез четене и писане“. В рамките на срещата учителите наблюдаваха урок по Български език и литература (извънкласно четене) във 2Б клас. Учениците работиха с непознат текст „Поучителни бонбони“ от Джани Родари.

18.04.otecpaisii2
Методическата разработка на урока е на главния учител Радка Топалска и екип по стратегията „Таблица на предвижданията“. Използвани бяха методите на решение на проблемна задача, групова работа, анкета, дискусия и визуализация. Стратегията се представя за пръв път и предвижда разделяне на текста на произведението на 3 части и последователното му четене. На всяко спиране учениците предвиждат какво ще се случи в следващата част и правят анализ, разсъждения, подчертават опорни думи, които доказват техните предположения, изхождайки от личния си житейски опит, преживявания и така учениците превръщат новите знания в собствени.
Работната среща продължи със споделяне на добри практики по темата и презентация „Който чете се справя по-добре!“ на Елисавета Сергеева, старши експерт по начално образование.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: