11 април – Световен ден за борба с шизофренията и болестта на Паркинсон

11.04.2014 7:42

Шизофренията е психично заболяване, от което страдат милиони хора. Изследванията на Световната здравна организация показват, че процентът, на хората с шизофрения е един същ във всички култури и всички страни. Моментната заболеваемост от шизофрения е 0.4 на сто от общия брой на населението. Това означава, че във всеки конкретен момент такъв е делът на хората, при които са налице клиничните прояви на заболяването.

Desktop tapeti Prolet
Тъй като при шизофренията има периоди на пристъпи и периоди на ремисия, ако се отчете заболеваемостта в продължение на целия живот, делът на засегнатите от заболяването е около 1 процент от населението на планетата. При половината от пациентите то протича сравнително благоприятно и при адекватно лечение и правилно отношение те могат да водят нормален живот. Около 25 на сто от пациентите са с тежка форма на шизофрения, която води до инвалидност.
У нас са достъпни всички медикаменти, които се прилагат за лечението на заболяването по света. Но проблемът е в отношението към болните. Когато се чувстват отхвърлени, нямат работа, нито семейство, това влошава състоянието им.
Над 6 милиона души са страдащите от болестта на Паркинсон в света. В България те са около 20 000, като 10% от тях са с тежка фаза на заболяването.
Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване, което настъпва когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин. Липсата на допамин предизвиква проявяването на болестта на Паркинсон и нарушения в двигателната активност.
Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 година подробно описва болестта и типичните й симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор. Съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза и вече 15 български пациенти се лекуват по този метод.
Лалето е символ на хората живеещи с Паркинсон. Историята на символа започва през 1980 година в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал болестта на Паркинсон, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон. На 11 април 2005 година червеното лале е обявено за световен символ на болестта по време на конференция на 9-ия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: