Американци правят книга за Плевен, „Съгласие“ ги плени с уникалния си старопечатен фонд

11.04.2014 18:04

11.04.studenti1

Американските студенти Виктория Лонг и Роджър Уилямс посетиха днес библиотеката при читалище „Съгласие“. Както писахме, младежите са в Плевен във връзка с одобрен проект за популяризиране на Плевен в побратимения град Шарлотсвил, щата Вирджиния. Съдействие в реализацията на целите им оказва Община Плевен и уредникът в Артцентър – Плевен, Владимира Йорданова.

11.04.studenti2
Визитата на двамата в „Съгласие“ далеч не бе случайна, тъй като в момента Роджър кара магистратура по консервация и реставрация на книги във Великобритания. Чуждестранните гости бяха посрещнати от секретаря на читалището, Маргарита Лазарова и екипа на културния институт. Те показаха на американците част от уникалната колекция старопечатни книги, които „Съгласие“ пази в своя фонд. Тя съдържа над 1100 библиотечни единици – книги, ръкописи, пергаментни листи, книги на чужди езици, издадени преди Освобождението на България. Снабдени със специални ръкавици, двамата имаха възможността да се докоснат до антиките, като не скриха радостта си от невероятния шанс.

11.04.studenti3
Преди това Виктория и Роджър се срещнаха с представители на плевенските медии в Артцентъра, където също бяха секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев и вр.и.д. началник на Отдел „Образование и култура“ Виктория Иванова. Те споделиха, че са избрали за своя проект именно Плевен, тъй като нашият град не е особено популярен в побратимения Шарлотсвил, а през погледа си на артисти, те ще разкажат повече на своите съграждани. Част от презентацията им ще включва отпечатването на малка ръчно изработена книга за Плевен. Също така, те ще покажат фотоси и клипове, които са заснели с ретро фотоапарати и камери. Сънародниците им ще чуят и записи на звуци от Плевен, като един от първите Виктория и Роджър са направили по време на репетиция на Северняшкия ансамбъл.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: