Плевенчанката Симонета Иванова е шампион на България за седми път

10.04.2014 22:14

От 31-ви март до 8-ми април в Пловдив се проведоха Държавните Индивидуални Първенства от 12 до 18г. във всички шахматни дисциплини – класически, ускорен и блиц шахмат. В надпреварата взеха участие 194 състезатели от цялата страна. Главен съдия на турнира бе мс Живко Жеков.

sim2

Ученичката на МГ „Гео Милев” Симонета Красимирова Иванова се завърна с 3 медала – 2 златни по класически и блиц и 1 сребърен по ускорен шахмат. В класическия шахмат Симонета се състезава в групата девойки до 18г. Състезанието се проведе по кръгова система от 7 партии, а контролата за игра бе 90 минути + 30 секунди за всеки ход. Плевенчанката започна с 3 победи и в четвъртия кръг се изправи срещу основната си конкурентка WFM Деница Драгиева, която преди това беше направила 2 победи и 1 реми. Партията продължи 5 часа, но Симонета не успя да реализира преимуществото си в ендшпила и завърши реми. В последния кръг Мони се изправи срещу европейската шампионка WFM Габриела Антова. Тъй като тази партия бе решаваща за крайното класиране, плевенчанката игра много силно и концентрирано с бели фигури и спечели без усложнения този двубой. Тази безапелационна победа й спечели еднолично първото място с 6,5 точки от 7 възможни. При ускорения шахмат, на който контролата за игра бе 20минути за цялата партия тя взе участие в групата на юношите до 18г. В нея взеха участие 24 участника. В мъжката надпревара Симонета извоюва сребърен медал, като завърши с равен брой точки със златния медалист, но бе изпреварена по допълнителен показател. На най-бързия шахмат – блиц, където контролата за игра е само 5 минути на състезател, Мони също се представи чудесно и завърши еднолично на първо място с 6 точки от 7 възможни.

sim1
В този девет дневен шахматен маратон състезателката от ШК „Бургас 64” Симонета Красимирова Иванова показа шахматна класа, силен характер , игра убедително и не допусна нито една загуба от 20 партии – 14 победи и 6 ремита.
Класирането на първо място в класическия шахмат и дава квота да представи България на Световното първенство по класически шах при девойки до 18г. в ЮАР. На 10-ти май плевенчанката пътува за Козлодуй, където между 10 състезателки ще се определи ШАМПИОНКАТА на БЪЛГАРИЯ при жените за 2014г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: