Читалището в Победа организира вкусна ваканция за 17 ученици

07.04.2014 9:24

7.04.pobeda1

Пролетните ваканционни дни в Читалище „Зора 1990” – Победа преминаха под знака на практическите обучения на ученици по проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”. Той е финансиран по Програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с подкрепата на Фондация Америка за България. Вкусните уъркшопове са поредна стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство. В тях взеха активно участие 17 ученици на възраст от 7 до 14 години, обособени в три групи.

7.04.pobeda2
В дните на ваканционната седмица петима възрастни доброволци приеха в домовете си младите ентусиасти, като ги обучиха да месят, да боравят с точилка, да правят домашен кашкавал. Предварителен график осигури на участниците да присъстват всеки ден на различно обучение. В края на деня, изпълнен с емоции, смях и веселие, групите се събираха и дегустираха приготвената от тях храна. Празнична погача, баница със сирене, хрупкави кифлички, коледни кравайчета, питки, лучник и неизменно всеки път кашкавал – това ще е вкусният детски спомен от пролетната ваканция.
Целевата група, към която е насочен проектът, стартира обучението си да упражнява традиционни кулинарни умения – да меси хляб, да кваси кисело мляко, да прави краве сирене и кашкавал, да пее фолклорни песни. Чрез завръщане към позабравени традиции, проектният екип ще помогне участниците да направят преоценка на своите ценности, както и да засили техния местен патриотизъм.

7.04.pobeda3
Освен, кулинарни умения, децата проявиха и завидно трудолюбие. Като истинска „Тимуровска команда”, докато втасваше тестото за една от питките, участниците усърдно пренесоха и наредиха дърва за зимата на едната домакиня. Вечерта за награда Читалищният екип им организира посещение на концерт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: