Нов кабинет по физика и астрономия откриха в гимназията в Гиген

01.04.2014 14:06

1.04.gigen1

28 март 2014 година ще остане в летописната книга на гимназията в село Гиген като един необикновен и тържествен ден, изпълнено с много емоции. Ръководството и колективът организираха честване в памет на доктора на физическите науки Ванко Кръстев, който е учил в СОУ „Асен Златаров” от 1966 до 1973 г. Инициативата за честването е на сестра му Малина Караджова. Преди месеци тя се свързва с директора на училището Николина Маркова с предложението да направи дарение на родното училище на брат си. Заедно решават средствата да бъдат вложени в изграждането и оборудването на кабинет по физика и астрономия в памет на бележития учен и на входа на училището да бъде поставена паметна плоча. Всички ангажирани в инициативата вярват, че по този начин децата от Гиген ще растат с добрия пример, че няма значение от къде идва човек, а е важен пътят, по който върви и дирята, която оставя след себе си.

1.04.gigen2
Начинанието се увенча с успех и на тържествена церемония бяха открити паметната плоча и новият кабинет по физика. Събитието уважиха представители на местната власт, началника на РИО – Плевен Албена Тотева, бивши директори и учители, възпитаници на гимназията, много жители на селото. Почетен гост на празника бе сестрата на Ванко Кръстев – Малина Караджова, заедно с близките си. Честването започна с химна на Република България и химна на училището, който бе изпълнен за първи път пред публика. Бяха прочетени възпоменателни слова за Ванко Кръстев от негови колеги и ръководители от Русия и Италия. Децата от училището се представиха с кратка литературно-музикална програма. Паметната плоча откри Малина Караджова, след което бяха поднесени венци и цветя.

1.04.gigen3
Втората част от честването се проведе в сградата на училището, където бе прерязана лентата на новият кабинет по физика и астрономия. Деца от училището представиха атрактивни опити. Всички гости имаха възможност да изгледат презентация за детството и ученическите години на Ванко Кръстев. Бивши учители споделиха спомените си за него.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: