Георг Спартански: Общинските фирми целенасочено се водят към приватизация

31.03.2014 15:50

31.03.spartanski

Състоянието на общинските фирми коментира на пресконференция днес съветникът от БНД и председател на Сдружение „България на гражданите“ – Плевен, Георг Спартански. Той не скри, че дясната опозиция в местния парламент е силно обезпокоена от катастрофалното им положение и начина по който се работи там, припомняйки, че общата печалба на всички общински фирми през миналата година е около 200 000 лв. От тази сума индивидуалният принос само на „Тролейбусен транспорт“ е 120 000 лв. В тази връка, старейшината отбеляза, че за първи път от създаването си фирма „Инжстрой“ или флагманът на общинската икономика както я определи той, е с отчетена загуба от 660 000 лв. Бъдещето на тази фирма е неясно, тя е обречена на вегетиране още известно време, след което вариантите са два – спешното й приватизиране за жълти стотинки или ликвидация, прогнозира Спартански.
Бившият председател на ОбС – Плевен бе категоричен, че общинските фирми се управляват лошо и вредно. В момента сме свидетели на тяхното източване, което е в личен интерес на една шепа хора от една определена партия. Те се водят целенасочено към приватизация, като преди това бъдат доведени до такова състояние, че да бъдат купени изгодно“, очерта перспективите пред общинските фирми Георг Спартански, определяйки като по-малко вероятен варианта за ликвидация.
Също така, той постави темата и затова как се правят обществените поръчки в община Плевен и защо за две години и половина почти няма плевенска фирма, която да е спечелила поръчка. Точно обратното – всички те се печелят от всевъзможни фирми от Пазарджик, София, Шумен и Варна, но ние не виждаме техника с регистрационни номера от тези населени места, а камиони и багери с плевенска такава, изтъкна Спартански. Както той отбеляза, причината за това е много проста – спечелилите поръчките фирми нарушават разпоредбите на проектите с европейско финансиране и наемат подизпълнители.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: