Още двама плевенски медици ще практикуват роботизирана хирургия

31.03.2014 18:37

В изпълнение на европроект за 4,2 млн. лв. Медицинският университет в Плевен има втори робот и нов обучен екип за роботизирана хирургия. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен днес проф. д-р Славчо Томов – ректор на учебното заведение.

IMGP5910

С новата роботизирана система дейността на висшето училище ще премине на качествено нов етап и то ще се превърне в център за иновации в медицината. Предвидени са поредица от научноизследователски проекти, не само в областта на гинекологията, но и в урологията и в общата хирургия, посочи проф. Томов.
В момента Плевен е сред трите водещи центъра в роботизираната хирургия в Европа с извършените над 600 онкогинекологични операции, близо 50 урологични, каза проф. д-р Григор Горчев – ръководител на проекта. От следващата седмица ще започне работа и новият екип по обща хирургия за отстраняване на ракови заболявания, предимно в областта на корема. В него ще участват проф. д-р Ташко Делийски и доц. д-р Сергей Илиев. Признание за университета е, че той ще бъде домакин на третия световен конгрес по роботизирана хирургия с 250 водещи медици на 3 и 4 октомври 2014 г., стана ясно на пресконференцията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: