Концерт в помощ на болно от коварна болест момченце организират в НУИ

29.03.2014 14:33

29.03.nui

На 9 април, сряда, от 18.30 ч. в концертна зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“ ще се проведе благотворителен концерт под мотото „Да подарим усмивка на Ради“. Участие в него ще вземат ученици от НУИ „Панайот Пипков“, Студио за модерен балет и хип-хоп „Венда“, както и балетната школа при читалище „Съгласие“.
Радослав Борисов е слънчев десетгодишен хлапак от Велико Търново. Обича да рисува, да гледа телевизия и мечатае да стане лекар, за да помага на хората. Различен е от връстниците си, защото коварно заболяване го е приковало към инвалидната количка. Ради страда от прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен – генетично заболяване, което се характеризира с прогресивна слабост на мускулите. Това състояние е свързано с липсата или недостига на протеина дистрофин, който изгражда мускулните влакна и резултатът е, че умират мускулни клетки, които не се възстановяват. От всички мускулни дистрофии тази на Дюшен е най-тежката и най-разпространена.
„Ради беше на три години, когато разбрахме, че има проблем. Усъмнихме се, защото стъпваше само на пръсти. Оттогава започна и нашето ходене по мъките, обикаляне по болници и лекари. Едва две години по-късно в болница „Св. Наум“ в София му поставиха диагнозата мускулна дистрофия. Тогава животът ми сякаш свърши“, разказва с насълзени очи неговата майка Светла Цанева. Най-голямата надежда, която крепи нея и бащата Борислав е усмивката на детето. Ежедневието им минава изцяло в грижи за момченцето, което е напълно зависимо от тях. Те не получават подкрепа от държавата, която осигурява единствено безплатна рехабилитация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: