Как се правят домашно сирене и домашен кашкавал показаха в Победа

27.03.2014 13:53

27.03.pobeda1

Вчера Народно читалище ”Зора 1990” в село Победа организира видео и фото заснемане на поредните демонстрации по проект „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”. Той се финансира по Програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с подкрепата на Фондация Америка за България. Събитието се проведе в домашна обстановка, като се демонстрира приготвянето на домашно краве сирене, домашен кашкавал и кисело мляко. Натуралното прясно мляко бе осигурено от лични стопани, които отглеждат крави и имат умения в приготвянето на домашните продукти.

27.03.pobeda2
Производителките демонстрираха процесите, а присъстващите проследиха всички етапи, включващи затоплянето и подсирването на млякото с мая, отцеждането на сиренето от суроватката и поставянето му в преса за оформяне. За приготвянето на домашния кашкавал бе демонстрирано сваряването на прясното мляко и пресичането му със сол, лимонена киселина и мая, утаяването, прецеждането и оформянето му в питка кашкавал.
При приготвянето на домашно кисело мляко бе проследено сваряване на прясното мляко, охлаждането му до определена температура и добавянето на закваска. Присъстваха самодейци и доброволци – мъже и жени на възраст от 34 до 77 години. Докато течеше технологичното време, необходимо за получаването на готовото краве сирене, местни самодейци пяха народни песни.

27.03.pobeda3
Демонстрацията е втората стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство, предвидена в проектните дейности по проект „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”. Предстои обучаването на деца и млади хора да усвоят уменията по приготвянето на домашно краве сирене. Практическите уъркшопове с целевата група ще се провеждат от експерт по фолклор и доброволци от местната общност. С извършваните проектни дейности ще се съживяват, възстановяват и популяризират местните традиционни кулинарни умения и песенен фолклор, чрез разработването и предлагането на иновативни електронни услуги от читалището, като ще се осигурява достъп до местното културно наследство от всяка точка на света.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: