63% от плевенчаните, имащи право да гласуват за първи път, ще отидат до урните на 25 май

24.03.2014 15:30

24.03.anketa

В рамките на инициативата „Избор винаги има – младите гласуват за Европейски парламент 2014” на Младежкия доброволчески център на читалище „Лик“ се проведе анкетно проучване сред 221 плевенски момичета и момчета, навършили пълнолетие и имащи право за първи път да гласуват на предстоящия евровот на 25 май. Резултатите показват, че младите имат сравнително добри познания за Европейския парламент и Европейския съюз, източник на които са медии, интернет и училището.
Според 46% от анкетираните, за българските граждани има реални ползи от членството ни в ЕС, а в частност ползите за младите са най-високо оценени като възможността за образование в европейски университети (37%) и достъпът до европейския трудов пазар (34%). Провокирани от въпроса дали биха се съгласили, че младите хора трябва да са по-активни европейци и те да имат по-решаваща роля за случващото се в ЕС, 86% от тях категорично приемат тезата. През февруари, когато е проведено проучването, едва 12% от младежите не са знаели за предстоящите евроизбори.
Относно нагласата към упражняване на право на глас на 25 май, 63% от анкетираните заявяват че ще гласуват, за сметка на 13%, които не желаят да направят това, а за 24% от младите ситуацията е „не съм решил”. Колебанието си или отказат от гласуване анкетираните мотивират почти поравно с факта, че не виждат смисъл от това (45%) и с незнанието си кой политически играч да изберат (43%).
Избралите да гласуват посочват, че ще изберат за кого да дадат гласа си, като следят предизборната кампания (49%) – логичен отговор с оглед на факта, че болшинството млади хора все още нямат изградена политическа ориентация, което пък определя и високия процент млади избиратели – 28% все още не знаещи точно за кой участник в изборите ще дадат гласа си, а 19% ще се доверят за това на познати или семейството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: