Първият за страната курс по колянна и раменна артроскопия се проведе в Плевен

24.03.2014 9:28

24.03.ortopedi1

От 21 до 23 март Медицински университет – Плевен бе домакин на първия за България курс по колянна и раменна артроскопия с международно участие. Той се проведе в Телекомуникационния ендоскопски център под ръководството на д-р Роберт Халваджиян, председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология. Участие в мащабната проява взеха 32-ма специалисти от цялата страна. Водещи лектори бяха проф. Аспарух Аспарухов, декан на Факултет „Медицина” в МУ – Плевен, д-р Иван Василев, български специалист, работещ в Щутгарт, спортният травматолог и ортопед доц. Антони Георгиев от болница „Софиямед“, д-р Динко Хубенов, специалистът от Германия д-р Вогел, д-р Ковачич от Университетската болница в Любляна, Словения и проф. Златко Темелковски от Медицинския университет в Скопие. Акцент в курса бе спортната травматология, методите на лечение и прилагане на най-добрите съвременни техники в колянната и раменната хирургия, а в края на обучението участниците получиха сертификати.

24.03.ortopedi2
Идеята ни бе да направим първия по-голям курс в България, тъй като на този етап изоставаме от Европа, а дори от съседните ни страни, сподели пред „Плевен за Плевен“ д-р Роберт Халваджиян, който е начело на Асоциацията от миналата година. По думите му, целта е да бъдат поставени базисни техники за това как да се извършват операциите.

24.03.ortopedi3
В аванс д-р Халваджиян разкри, че през есента предстои организирането на Петия балкански конгрес по артроскопия и спортна травматология. Той ще се проведе в хотел „Хилтън“ в София от 10 до 12 октомври. През следващата година планираме провеждането и на курс за напреднали, като желанието ни е практическата част да се проведе върху трупове или както ние ги наричаме кадаври, посочи още специалистът. Колкото до мястото на провеждането на форума, д-р Роберт Халваджиян отбеляза, че вероятно той отново ще бъде в Плевен, допълвайки, че няма по-добра база от Телекомуникационния ендоскопски център в нашия град.

24.03.ortopedi4
„Щастливи сме от това, което се случва и смятам, че вървим в правилната посока. Най-важното в случая е, че работим с много любов и желание. Ако когато тези фактори са налице, няма как нещата да не се реализират по най-добрия начин“, отбеляза д-р Халваджиян.

24.03.ortopedi5

 

24.03.ortopedi6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: