Осем са производствата за конфликт на интереси в Плевенско през 2013-а

24.03.2014 12:51

24.03.oblast

Осем производства по сигнали за конфликт на интереси при лица от Плевенска област, заемащи публична длъжност, са образувани през 2013 г. от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, информира временният й председател Николай Николов. Той допълни, че от сформирането на комисията в средата на 2011 г. са установени нарушения на закона в 98 случая, а са проверени повече от 1200 лица и техните казуси.
Николай Николов проведе в Плевен обучение на представители на организации и институции от областта, заемащи публични длъжности. Той подчерта, че в повечето случаи нарушенията се допускат заради непознаване на закона. Вярваме, че да се работи в сферата на превенцията е толкова важно, колкото и констатирането и санкционирането на злоупотребата с власт, категоричен бе Николов. Той представи основните акценти в закона, допълнени от конкретни случаи от съдебната практика. Николов отговори и на зададените въпроси. Според него пада нивото и на подаваните сигнали, в тях липсва конкретика, което доказва непознаване на нормативния документ.
Силна е онази държава, която обучава своите служители, а не само санкционира, подчерта Николай Николов. Той бе категоричен, че законът е създаден за да повиши доверието на гражданите към властта, да им гарантира, че служителите ще се водят в своите действия от обществения интерес.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: