Да си върнем Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия! Сега е моментът за граждански натиск!

22.03.2014 20:33

Това, за което се говореше няколко години, е на път да се случи. Поне, като обсъждане. Във връзка с процеса на подготовка и обучение на военните и гражданските летци в България министърът на отбраната Ангел Найденов обяви в предаването „Седмицата“ на „Дарик радио“ днес, че през месец април ще бъде проведено широко обсъждане с участието на неправителствени организации на идеята за възстановяване на самостоятелността на Висшето военновъздушно училище със сериозно участие на частния сектор в неговата издръжка.

pilot

Днешният факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски” в Долна Митрополия е наследник на няколко български авиационни училища и школи. Първата от тях (Авиационната школа с началник Радул Милков) е създадена още през 1914 г. Аеропланното училище (с началник Продан Таракчиев), създадено през 1915 г. и демобилизирано през 1919 г. по клаузите на Ньойския договор, възобновява дейността си през 1923 г. От 1928 г. юнкери-летци се подготвят и във Военното училище. През 1936 г. се създават Въздушни учебни школи, които през 1940 г. се преобразуват във Въздушно училище. В него освен летци се подготвят и други авиационни специалисти.

През 1945 г. във Враждебна, край София, се създава Народното военновъздушно училище, което през 1948 г. се премества в Долна Митрополия. В Божурище е училището за щурмани и свързочници, а в Ловеч и Горна Оряховица – за техници. През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно – ВВВУ “Г. Бенковски”.

От 01.09.2002 год. ВВВУ „Г.Бенковски“ се преобразува във Факултет „Авиационен“ на Националния Военен Университет „Васил Левски“. Факултетът е разположен в района на летище Долна Митрополия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: