Още един Кольо Попов обогати фонда на ХГ „Илия Бешков“

19.03.2014 17:26

19.03.darenie1

Портрет на председателя на Клуба на дейците на културата в Плевен и бивш директор на ХГ „Илия Бешков“ – Никола Попов, получи като дарение днес плевенската галерия. Жестът бе на доц. д-р Венци Росманов, на когото директорът на галерията Мирослав Минчев връчи сертификат за дарение. Освен доц. Росманов, на символичната церемония присъстваха още самият Кольо Попов, както и авторът на платното – Стилиян Атанасов, който е рисувал творбата през 2012 г.
За мен е чест и удоволствие да подаря тази картина, обект на която е един от създателите на плевенската художествена галерия, сподели доц. Росманов, допълвайки, че Никола Попов е правил и продължава да прави много за културата на нашия град. Той изтъкна, че тя е дело на художник със собствен почерк, добре разпознаваем не само в Плевен, но и в цялата страна. А иначе, Кольо си е същият, както е изобразен на картината – романтично вперил поглед в светлото бъдеще на българската култура, посочи в характерния си стил изтъкнатият медицински специалист.

19.03.darenie2

Малко са мъжете, които биха постъпили като доц. Венци Росманов, отбеляза художникът Стилиян Атанасов. Той изрази надежда по-често да ставаме свидетели на подобни благородни инициативи и благодари от сърце на дарителя.
От главния уредник на художествената галерия, Антония Караиванова, научихме, че портретът ще бъде заведен под инвентарен номер 1916 във фонда на ХГ „Илия Бешков“. Това е третият Никола Попов, който културният институт получава, след негов портрет, дело на проф. Ивайло Мирчев и скулптура на Иван Атанасов и първото дарение, постъпващо в галерията през тази година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: