С творби на фотографа Искандер Бахгет гостува в Плевен Унгарският културен институт

19.03.2014 8:45

19.03.beshkov1

Изложба с фотоси, дело на Искандер Бахгет, бе открита вчера в залите на художествена галерия „Илия Бешков“. Проявата се реализира съвместно от плевенската галерия и Унгарския културен институт „Балаши“ – София и е част от културната програма на УКИ по отбелязване на Националния празник на Унгария – 15 март. Сред официалните гости на изложбата бяха директорът на УКИ – д-р Тошо Дончев и зам.-кметът на Община Плевен Стефан Петков.

19.03.beshkov2
Пред гостите директорът на ХГ „Илия Бешков“, Мирослав Минчев, отбеляза, че това е поредната съвместна инициатива на галерията и УКИ, като разказа повече за биографията на родения в Сирия, но живеещ от 1967 г. в Унгария Искандер Бахгет. Своето приветствие отправи зам.-кметът Стефан Петков, който подчерта, че ръководството на Община Плевен оценява високо съвместната инициатива на двата културни института, изграждащи поредния културен мост между нашите страни. Той благодари за предоставената възможност публиката да се потопи в един оригинален свят и подчерта, че изложбата е прекрасен повод да засвидетелстваме своето уважение към достойната история, богатата култура и традиции на Унгария.

19.03.beshkov3
Директорът на УКИ, д-р Тошо Дончев, не скри, че се чувства прекрасно при всяко свое посещение в ХГ „Илия Бешков“ и благодари на домакините за тяхното гостоприемство. Той се спря по-подробно върху част от представените фотографии, като тази на изтъкнатия поет и преводач Дьорд Фалуди, превел още през 1938 г. антология на българската поезия – от Ботев до Атанас Далчев. На друга творба пък са представени неговите обувки без чорапи, като по думите на Фалуди, който напуска този свят през 2006 г. на 96-годишна възраст, дълголетието му се дължи на факта, че никога не е носил чорапи.

19.03.beshkov5

 

19.03.beshkov4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: