Духът на международния „Горш фест“ влезе в залите на галерия „Бешков“

14.03.2014 10:21

14.03.beshkov1

Изложба от избрани творби от Международния симпозиум по живопис „Горш фест”, който се провежда в Търгу Жиу, Румъния, бе открита вчера в художествена галерия „Илия Бешков“. Специални гости там бяха кураторът и организатор на симпозиума – Теодор Дадалау, скулпторът Дечебал Крачун и проф. Иван Кънчев – преподавател в Художествена академия „Николае Григореску“ – Букурещ. Своите впечатления от симпозиума сподели проф. Кирил Мескин, който е имал възможността да участва в симпозиума по скулптура „Бранкушиана“, провеждащ се в Търгу Жиу.

14.03.beshkov2
Пред гостите на галерията нейният директор Мирослав Минчев разказа, че Търгу Жиу е родното място на едно от най-изтъкнатите имена в световната скулптура – Константин Бранкуши, като симпозиумът се провежда именно в негова чест. Международният форум се реализира с огромен успех в съседната държава вече 25 години, а настоящата експозиция включва живописни творби на автори от Румъния, Молдова, България, Сърбия. Освен тях, пред плевенска публика са представени и няколко фотографии и винили, на които могат да бъдат видени родната къща на Бранкуши, както и негови творби, намиращи се в посветения на скулптора комплекс в Търгу Жиу.

14.03.beshkov3
Кураторът на артфорума, Теодор Дадалау, разкри, че в „Горш фест“ участват около 240 творци от 56 страни, които са оставили на Търгу Жиу едно огромно богатство от живопис, скулптура, фотография, документални филми.

14.03.beshkov4

 

14.03.beshkov5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: