Носител на Кавалерския кръст на Ордена за заслуги към Унгария гостува със своя изложба в Плевен

12.03.2014 16:02

12.03.beshkov

Поредната си съвместна инициатива ще реализират Унгарският културен институт „Балаши“ – София и плевенската художествена галерия „Илия Бешков“, информира главният уредник Антония Караиванова. На 18 март, вторник, от 17 ч. в залите на галерията ще бъде представена фотоизложба, дело на Искандер Бахгет – носител на Кавалерския кръст на Ордена за заслуги към Унгария – 2008 г. Проявата е част от културната програма на УКИ за отбелязване на Националния празник на Унгария – 15 март. Гост на събитието ще бъде д-р Тошо Дончев – директор на Унгарски културен институт – София.
Искандер Бахгет е роден на 14 август 1943 г. в Ел Баразин, Сирия. От 1967 г. живее в Унгария. С фотография се занимава от 1968 г. Участва в групови и самостоятелни национални изложби. От 1990 г. се занимава с рекламни и модни фотографии, проектира листовки, проспекти и каталози в собственото си ателие. Известен е преди всичко с черно-белите си социофотографии и портрети, с пейзажите си, изобразяващи света на пустините, с фотографиите си на знаменити представители на унгарската литература и изобразително изкуство като Дюла Ийеш, Дьорд Фалуди, Ференц Буда, Шандор Каняди, Андраш Шютьо, Нандор Гион, Петер Естерхази и др.
Тесни връзки го свързват с кечкеметското литературно, социографско, художествено списание „Форраш”. Наред с това е сътрудник на Kecskemét Magazin, както и на интернет-страницата на град Кечкемет (http://www.kecskenet.hu). Снимките му редовно се появяват по страниците на седмичното списание „Кечкемети лапок”. Има редица самостоятелни и групови изложби в редица градове в Унгария и в чужбина: САЩ, Канада, Нова Зеландия, Алжир, Сирия, Дания, Франция, Румъния, Югославия.
Изложбата ще остане в Плевен до 15 април.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: