В Милковица месецът започна с поредица родолюбиви прояви

11.03.2014 13:26

11.03.milkovica1

С родолюбиви и красиви инициативи посрещнаха първия пролетен месец жителите на село Милковица. На първи март малки и големи излязоха в центъра на селото, за да посрещнат Баба Марта. В нейна чест те украсиха най-голямото дърво в червени и бели краски и го накичиха със собственоръчно направени мартеници. Идеята за отбелязването на празника по този начин е на 12-годишната Андреа Мацева, а с организацията се ангажираха кметството, училището и детската градина. Всички деца от Милковица получиха мартенички от Баба Марта, а те от своя страна я дариха с китка песни. Мартеница на дървото закичи и кметът на общината Лъчезар Яков, който също беше част от празника.

11.03.milkovica2
Родолюбивите инициативи в Милковица продължиха и на следващия ден с традиционната Вечер на националната носия. За четвърта поредна година Пенсионерски клуб „Втора младост” в село Милковица със съдействието на кметството организира този уникален празник, който няма аналог в нашия край. На втори март млади и стари, пременени в пъстри носии се събраха в местния ресторант, за да почетат по един интересен и оригинален начин сръчността и таланта на българката, втъкани в шевиците, обредите и обичаите на народа ни, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение. Задължително условие за участие в празника бе всички да са облечени в автентични носии, характерни за Милковица. Някои от костюмите са създадени от сръчните ръце на баби и прабаби преди повече от столетие и хората ги пазят като истинско съкровище.
Самодейците при Пенсионерския клуб бяха подготвили музикална програма и пресъздадоха обичаи и обреди от народния календар – Коледуване, Сирни Заговезни и характерното за него „хамкане”, Лазарица, Великден, Гергьовден…. Уникален за село Милковица е обичаят „Каца – маца” или още мъжка лазарица. Той се изпълнява три дни преди Великден и по същността си повтаря традиционния празник, с тази разлика, че от къща на къща с песен на уста и кошница в ръка обикалят момци, а не моми. Вечерта на националната носия продължи с много веселие, танци и игри за участници и публика, най-атрактивните сред които – надпяване и надиграване. Най-добрите в песните и танците получиха награди, както и тези с най-пищни костюми.
Поредицата от празници в Милковица завърши подобаващо с тържествено честване на Националния празник на Република България. Програмата включваше поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните, церемония по издигане на националния флаг, приветствено слово от кмета на Милковица Иван Александров и празнична програма с участието на колективи и изпълнители при ПК „Втора младост”, читалище „Иван Вазов” и ОУ „Христо Ботев”.
Снимки: Ева Янкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: