Паметна плоча на двама опълченци откриха в Козар Белене

04.03.2014 11:27

4.03.kozar1

На 3 март, в деня на Националния празник на България, в село Козар Белене тържествено беше открита паметна плоча на двама участници в боевете на Шипка от селото. Атанас Костов е участвал в боевете на Шипка и при Стара Загора в 5-та опълченска дружина под командването на подполковник Нишенко, достига до Одрин и остава жив. Тодор Чарданов е доставял провизии на воюващите на Шипка и при Стара Загора.
Под звуците на възрожденски маршове и песни кметът на Козар Белене Илия Ванков откри паметната плоча на паметника в селото, на който са изписани имената на участниците в Балканската, Първата и Втората световна война. Ние бяхме длъжни да отдадем почит на техния героизъм и желание да участват в боевете за освобождението на България, каза д-р инж. Александър Филипов в обръщението си към всички на празника. Той открива имената на опълченците в проучването си за написване на историята на селото. „Аз съм българче”, прозвуча гордо в изпълнение на седемгодишния Валентин.

4.03.kozar2
За героичното ни минало и подвига на героите припомни в приветствието си заместник-кметът на Община Левски Радослав Йорданов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата на България. Молитва за България и водосвет отслужи протоерей Християн Боянов. Изказани бяха благодарности на Тома Василев Томов, дал идеята за паметника, на д-р инж. Александър Филипов, от книгата на който са взети данните за опълченците, към кмета на селото Илия Ванков, осъществил идеята.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: