Музей на късно-средновековния богосолов и почитан равин Йосиф Каро ще има в Никопол

04.03.2014 14:33

От 23 до 27 февруари на официално посещение в Израел бе делегация от Общинска администрация Никопол, ръководена от кмета на Общината, Емил Бебенов. Визитата бе осъществена по покана на Кмета на побратимения на Никопол, град Цфат и Главния равин на Еврейския център „Хабат – Любавич„ в България, рав Йосеф Саламон. Пътуването бе организирано в съответствие с подписания в края на 2012 г. Договор за сътрудничество между двата града, а неговата главна цел бе обсъждане на възможностите за изграждане на къща-музей на късно-средновековния богосолов и особено почитан равин Йосиф Каро, живял в Никопол и Цфат през 16 век, както възможностите за бъдещото развитие на религиозния и културния туризъм и установяване на бизнес контакти.

nikopol2

Тези въпроси бяха обсъдени на официална работна среща с представители на Общинския съвет в Цфат и ръководството на града, както и с представители на българската общност в Тел Авив – срещи организирани с помощта и личното участие на посланика на Република България в Израел, Негово превъзходителство , г-н Димитър Михайлов. На 25 февруари 2014г., делегацията, придружавана от посланик Михайлов бе на официална среща в гр. Цфат с кмета Илан Шохад и ръководството на града. Присъстваха: целият общински съвет, главният равин Шмуел Елиаху, археологът и историк Йосеф Степански, равинът Йосиф Саламон – главен равин на Еврейския център „Хабад-Любавич“ и много активисти, а на 26 февруари 2014 г. представителите на Никопол посетиха къщата-музей и гроба на рав Йосеф Каро. Именно тук в древния Цфат , кметът на Никопол обяви решението на общината да изгради музей на късно-средновековния богосолов и особено почитан равин Йосиф Карол. Музеят ще бъде изграден в близост до мястото, където се е намирал неговият дом и синагога в града. За възстановяването на сградата в близък до оригиналния й вид, ще помогнат и запазените снимки от 19 век.
Кметът на Цфат, Илан Шохед декларира, че общината ще окаже подкрепа и ще инициира кампания за набиране на средства. Такава кампания в скоро време ще обяви и кметът на Никопол, Емил Бебенов. Посланик Михайлов подчерта значението на побратимяването между двата града, като пример за общо духовно наследство между България и Израел. Посолството ще подпомогне кампанията за изграждане на музей на рав Йосеф Каро, с цел и увеличаването на потока от израелски туристи към Никопол.
По покана на рав Йосеф Саламон, делегацията взе участие и в празника Бар Мицва в Йеросалим, в който участваха деца от България , Европа и Русия.
Духовната връзка между Никопол и Цфат се превръща в мост между двата народа, а богатото историческо минало на Никопол открива нови възможности за икономическо развитие на неговите граждани и региона. За реализирането на взетите от ръководствата от двата града решения предстоят месеци на усилена работа от цялата местна общност. Това информира Анелия Димитрова – Директор на дирекция „АОПД” в община Никопол.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: