Червен бряг почете паметта на жертвите на влака-убиец

03.03.2014 15:22

3.03.vlak

На 28 февруари се навършиха шест години от трагичната нощ на 2008 г., когато до Червен бряг, в огнената стихия на влака София-Кардам, загинаха 9 души. Антоанета, Валерия, Галина, Даниел, Елена, Калчо, Мая, Рашо, Стоян – девет живота, изгубени в почернения влак №263. Община Червен бряг издигна паметник на мястото на трагедията, където всяка година на този ден се полагат цветя в памет на невинните жертви.
Великотърновският апелативен съд осъди шафнера на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова на по 8,5 години и 5 години затвор. Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд. Третият подсъдим – бившият заместник-директор на „Спални и специални вагони“ в „Пътнически превози“ на БДЖ Георги Иванов беше оправдан.
Върховните магистрати след това върнаха делото на същия съд за ново разглеждане. На 21 септември 2012 г. тримата подсъдими получиха условни присъди. Великотърновският апелативен съд намали присъдата на шафнера на влака Георги Георгиев от 12 г. на 3 г. и на началник-влака Иванка Костадинова от 8 г. на 2 г. и 6 месеца. Директорът на „Спални и специални вагони“ в БДЖ Георги Иванов получи 1 година и 6 месеца лишаване от свобода. Всичките наказания са условни. На 17 юли 2013 г. ВКС потвърди условните присъди. Делото се проточи пет години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: