Днес е Световният ден за борба с тормоза в училище

26.02.2014 8:16

26.02.pink

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като Ден на розовата фланелка. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 година също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: